Control la sărăcia din spitale

Spitalele din judeţul Vâlcea au fost somate să raporteze Direcţiei de Sănătate Publică stocurile de medicamente şi materiale sanitare existente în magazii. Controlul survine în urma unei descinderi făcute de secretarul de stat Raed Arafat la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti. Calitatea precară a actului medical, sărăcia din sistem şi cheltuielile suportate de pacienţi şi aparţinătorii lor, l-au scos din amorţeală pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu. „Am primit mai multe semnale de la medici şi pacienţi care ne roagă să intervenim în a preveni situaţii dificile cum au fost unele din ultima vreme. Am semnat un ordin prin care în toate cele 340 de spitale publice din România vom institui controale tematice în perioada 10 – 15 decembrie. Controalele vor fi efectuate de reprezentanţi ai DSP. Prin controale se vor verifica stocurile de medicamente, planificările medicilor, organizarea desfacerii de medicamente în perioada sărbătorilor de iarnă, prevenirea situaţiilor care ar putea să apară în perioada iernii, asigurarea asistenţei medicale în mediul rural, prin funcţionarea mai ales a centrelor de permanenţă, menţinerea în stare bună a echipamentelor de urgenţă.", a declarat Eugen Nicolaescu. În 19 decembrie vor fi prezentate public concluziile şi măsurile.

Verificări în spitale
spital judetean valcea 3
Mihaela Brănescu, directorul DSP Vâlcea a remis deja conducătorilor spitalelor din judeţ ordinul de raportare a necesarului de medicamente, materiale sanitare şi echipe medicale destinate asistenţei medicale a populaţiei. „Am trimis deja de marţi, 10 decembrie, adrese către toate unităţile sanitare cu paturi, Cabinete Medicale Individuale, farmaciile cu circuit deschis, centrele de permanenţă, serviciul de ambulanţă şi asistenţii comunitari în vederea stabilirii măsurilor ce se impun în vederea aprovizionării cu medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale. Noi facem verificarea, dar problema Spitalului Judeţean de Urgenţă va rămâne tot în sarcina Consiliului Judeţean", susţine şefa de la Sănătate Publică. La această oră, ministerul finanţează direct doar Unităţile de Primiri Urgenţe şi Serviciile de Ambulanţă. Restul secţiilor din spitale trăiesc doar din infuzia de bani a pacienţilor care e văd nevoiţi să îşi asigure medicamentele şi materialele sanitare pe speze proprii.

Fără câteva milioane nu ai ce căuta în spital

Şpaga este başca! Potrivit calculelor realizate de platforma piatadespaga.ro, proiect lansat şi gestionat de Asociaţia EPAS, valoarea medie a şpăgii plătite de un român este de 206 euro. Cel mai probabil, s-a ajuns la acest nivel pentru că mulţi simt nevoia să scrie aici că au dat mită atunci când suma depăşeşte un anumit nivel şi tind să treacă cu vederea şpăgile mai mici, de ordinul zecilor de lei. Studiul realizat în urmă cu doi ani de expertul în administrație publică Anatolie Coșciug relevă că, cel puțin în cazul sistemului sanitar, plățile informale depind de domiciliu: „Pacienții din regiunile Nord–Est, Sud–Est și Sud folosesc mai puțin plățile informale în sistemul de sănătate comparativ cu pacienții din zona București–Ilfov, Nord–Vest și Vest." mai mult, locuitorii din orașele mari și medii folosesc mai mult plăți informale comparativ cu cei din mediul rural. Coincidență sau nu, regiunile care au un număr mai mare de paturi de spital la mia de locuitori sunt și regiunile unde există tendința mai mare de a se apela la plățile informale. „Simplu spus, plățile informale sunt oferite în mod similar din perspectiva unui număr mare de caracteristici (gen, vârstă, educație, statut social, venituri etc.), doar că unii au șansa să beneficieze mai mult de serviciile medicale datorită accesibilității mai mari a acestora", concluzionează Coșciug. Sănătatea este, de altfel, domeniul în care românii dau cel mai des şpagă. Potrivit unui sondaj realizat în această toamnă pentru Institutul Aspen România, 62% din concetăţeni spun că sunt nevoiţi să plătească sau să ofere cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie. Dintre cei care au făcut plăţi informale în sistemul sanitar, 31% au depăşit suma de 200 de lei, 23% s-au încadrat între 100 şi 200 de lei, iar 46% au achitat sub 100 de lei. În plus, pacientul care îşi face curaj să intre în patul unui spital de stat trebuie să îşi pregătească şi o sumă de bani necesară asigurării medicamentaţiei şi a tratamentului. „Fără câteva milioane nu ai nicio şansă la această oră. Vorbesc de orice spital de stat din ţară. Sigur, suma cheltuită depinde de diagnostic şi de tratament. Ideea acestui control este benefică doar dacă ministrul Nicolaescu vrea să îmbunătăţească finanţarea unităţilor medicale începând cu 2014. Dacă îl fac doar să verifice stadiul de sărăcie şi nu se va schimba nimic este o pierdere de vreme. Dacă mai pun în aplicare şi varianta decontării cheltuielilor suportate de pacienţi vor băga spitalele în faliment", explică liderul Sanitas Vâlcea, Mariana Costea.
Mihaela Branescu
Decontări de 65%

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Georgeta Sălişte speră ca până pe 15-20 ianuarie farmacia spitalului să nu dea semne de „sevraj". O ultimă achiziţie de medicamente şi materiale sanitare a scos din bugetul unităţii medicale vâlcene 300.000 lei. „Sper să nu avem probleme până în 15-20 ianuarie, când furnizorii îşi reiau activitatea. Nu mă deranjează controlul. Nu strică o verificare din când în când. La urgenţe avem necesarul de medicamente. Însă când vorbim despre secţii este grav. Din fericire nu mai avem un număr mare de internări în această perioadă. Nu ştiu dacă se va schimba ceva în urma acestui control. Dacă vorbim de finanţarea acordată spitalului judeţean, cred că şi domnul ministru ştie care este situaţia. Casa de Asigurări de Sănătate ne impune un contract cadru de finanţare cu sumă fixă încă de la începutul anului. Suma acoperă cam 60-65% din cheltuielile cu pacienţii. De aceea se ajunge în situaţia în care aceştia sunt nevoiţi să îşi cumpere materiale sanitare şi medicamente. Nu văd ce rost ar avea să ne pună să plătim cheltuielile suportate din buzunarul pacienţilor. Din ce să plătim aceşti bani? Să ne dea sumele necesare şi aprovizionăm noi spitalul cu tot ce este necesar. Anul acesta nici măcar nu s-a mai făcut o rectificare de buget pe sănătate care să acopere deficitul", explică directorul Sălişte. Situaţia dificilă în care se află SJU Vâlcea nu a trecut neobservată nici de autorităţile judeţene. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a propus în urmă cu două luni iniţierea unei campanii publice prin care să se redirecţioneze cei 2% din impozit în contul unei fundaţii care să finanţeze spitalul judeţean.

Marius JIANU
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Marius JIANU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa marius.jianu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

30
Ian2020
Virusomania tâmpește România

Virusomania tâmpește România

Written byMagda POPESCU

Știrile care vin din China sunt tot mai alarmante în ceea ce privește noul virus gripal descoperit acolo. Însă, în România, în loc să tratăm, la nivel public și informațional, această situație cu responsabilitate și discernământ, se titrează cât mai...