Apeluri pentru salvarea sitului arheologic Pompeii, Italia

04 Dec 2013
Luna trecută a căzut o parte importantă din zidul cetăţii Pompeii, oraşul roman încremenit de la erupţia lui Vezuviu. Este doar cea mai recentă dintre distrugerile de pe sit, despre care experţii spun că se afla într-o condiţie critică. Deşi situl este relativ sigur pentru turişti, dezintegrarea este atât de alarmantă încât a determinat Uniunea Europeană să ofere 150 de milioane de euro pentru prezervare.

De aceea, în Italia se intensifică apelurile pentru salvarea monumentelor de la Pompeii. Apelurile sunt formulate de personalităţi din media italiană, ONG-uri şi activişti.

Pompeii, care este considerat unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din lume, a suferit mai multe incidente similare în ultimii ani.

Oraşul roman Pompeii a fost acoperit de cenuşă vulcanică în urma unei erupţii petrecute în secolul I şi de atunci a rămas aproape intact.

„Ruinele de la Pompeii au nevoie de o muncă neîncetată de prezervare, pentru a contracara acţiunea factorilor externi", spune expertul Filippo Coarelli, fost arheolog la Universitatea din Perugia. „Situl arheologic este foarte mare: mai mult de 40 de hectare cu străzi, case private şi clădiri publice", spune Coarelli. Totuşi „în ziua de azi doar cinci lucrători calificaţi au grijă de întregul sit. Complet inadecvat".
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...