VIDEO: La prima vedere crezi ca sunt oameni, realitatea este cu totul alta

In majoritatea filmelor SF am vazut printre personajele principale si cate un robot umanoid. Aspectul si comportamentul erau identice cu cele omenesti insa personajul era doar un robot.

Pentru cercetatori, robotii cu aspect omenesc au reprezentat mereu o fantezie stiintifica, un obiectiv complex, atragator, cu multe provocari tehnologice si inovative. Orice specialist si-ar dori cel putin sa vada si sa studieze o astfel de realizare.

Din cauza complexitatii insa si a costurilor uriase, progresul in aceasta directie s-a facut foarte lent, chiar daca de cand s-a inventat computerul lumea a trecut printr-un proces de evolutie furtunos pe toate planurile.

Dar iata ca ceea ce parea imposibil incepe sa prinda contur in realitate. Japonezii sunt din nou pionieri.

Primul geminoid din istorie a fost creat in 2005 de Hiroshi Ishiguro, la Tokio. Profesorul Ishiguro a creat un fel de proiect pilot. Robotul inca lucreaza in laboratorul sau si poarta numele HI-1.

In 2010 s-a inregistrat prima performanta recunoscuta pe plan mondial, odata cu realizarea noului robot Geminoid-F, modelat dupa o tanara femeie. A fost de fapt varianta imbunatatita a lui HI-1 si a facut furori in lumea stiintifica datorita aspectului foarte realistic si a numeroaselo aparitii publice in care a interactionat direct cu oamenii.

Geminoid - DK este al treilea robot umanoid si cel mai performant. Primul creat dupa model caucazian, cu aspectul unui barbat de varsta a doua, grizonat. In prezent se afla la Aalborg University din Danemarca. Copiaza perfect aspectul omului de stiinta care a lucrat alaturi de cercetatorii japonezi la proiectarea sa, Henrik Scharfe.

Acest robot imita perfect miscarile omenesti, poate vorbi, poate clipi si respira, poate zambi si se poate exprima prin diverse grimase. In prezent este invitat la diverse evenimente si expozitii.

Oamenii de stiinta precizeaza insa ca miscarile sunt deocamdata concentrate in zona fetei si in partea de sus a corpului. Robotul nu se poate deplasa singur. De asemenea toate miscarile si discursul sau sunt momentan coordonate de om din spatele unui computer.
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Andreea Rusu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa andreea.rusu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...