Cel mai vechi meteorit marţian, descoperit

22 Noi 2013
Cercetătorii sunt uluiţi de o rocă marţiană pe care au descoperit-o în deşertul Sahara. Analizele au arătat că aceasta se diferenţiază de orice alt meteorit marţian studiat până acum. Nu numai că are o vechime mai mare decât a oricărei alte roci de acest gen, dar ea conţine şi mai multă apă decât în mod normal. Specialiştii estimează că exemplarul are 2 miliarde de ani şi susţin că el se asemănă izbitor cu rocile vulcanice de pe suprafaţa marţiană, examinate de roverele Spirit şi Oportunity. Meteoritul, botezat Black Beauty, datorită culorii sale închise, s-ar fi desprins de planeta Marte când aceasta avea doar 100 de milioane de ani.

Black Beauty a fost analizat pe fragmente. O cercetare iniţială data una din părţile componente acum 2 miliarde de ani, însă conform celui mai recent studiu care a vizat un fragment diferit din meteorit, acesta ar avea în jur de 4,4 miliarde de ani.

Până acum au fost descoperiţi în jur de 100 de meteoriţi marţieni, însă aproape toţi au între 150 şi 600 de de milioane de ani. Meteoritul din Sahara, alcătuit din cinci fragmente, este însă mult mai vechi, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Florida. Cercetătorii spun că, cel mai probabil, bucata de sol marţian provine din emisfera sudică a planetei, unde au loc erupţiile vulcanice destul de des.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...