Voineasa, distrusă economic de noul Cod Silvic

Ministrul delegat pentru Apă şi Păduri, Lucia Varga a evitat să dea ochii cu factorii vâlceni interesaţi de prevederile noului Cod Silvic. La întâlnirea cu ministresa liberală, reprezentanţii localităţilor de pe Valea Lotrului sunt pregătiţi să vină cu jalba în proţap. Cea mai afectată localitate se dovedeşte Voineasa, unde proiectul de Cod Silvic al Luciei Varga ucide orice speranţă de dezvoltare economică a localităţii.

"Firmele din localitate vor fi lovite drastic"

Prognoza făcută de viceprimarul localităţii, Giani Man, este una sumbră din perspectiva aplicării noilor prevederi ale Codului Silvic. În mai puţin de un an, Voineasa ar putea deveni polul sărăciei. Cu cea mai mare întindere teritorială din judeţ, comuna are peste 85% din terenuri acoperite de păduri. "Din moşi-strămoşi, voineşenii au trăit din exploatarea lemnului. Noul Cod Silvic aşa cum este conceput nu dă şanse IMM-urilor. La această oră, în localitate avem aproximativ 15 firme care au domeniul de activitate exploatarea lemnului. Au aproape 300 de angajaţi, adică 65% din totalul forţei de muncă activă din comună. Pe lângă faptul că plătesc dările la stat, aceste firme asigură şi dezvoltarea pe orizontală a economiei în localitate. Se pare că doamna ministru este mai interesată de susţinerea marilor firme de exploatare forestieră care nici măcar nu aparţin unor români", explică vicele din Voineasa. În opinia sa, în cel mult un an firmele localnicilor ar urma să pună lacătul pe uşă în cazul în care Codul Silvic ar fi aplicat în forma actuală a proiectului.

Adio Transalpina Sky Resort!

Cu varianta actuală a Codului Silvic proiectul Transalpina Sky Resort intră pe linie moartă, scoaterea din circuitul silvic a terenurilor forestiere devine imposibilă. Prin urmare şi dezvoltarea staţiunii de lângă pârtia de sky din zona Obârşia Lotrului intră într-un con de umbră. „Este un punct negativ pentru investitorii care sunt interesaţi de potenţialul turistic al zonei. Şi aşa, cu domeniul schiabil ne învârtim în jurul banilor. Nu am putut dezvolta linia de joasă tensiune, nu putem trece terenurile din extravilan în intravilanul localităţii, nu putem dezvolta infrastructura în zonă pentru că ne izbim de problema banilor. Sumele ar trebui alocate de la Consiliul Judeţean, dar, din păcate, şi această instituţie este subfinanţată de către Guvern", susţine Giani Man. Deschis în urmă cu un an, domeniul schiabil din Voineasa a atras în sezonul trecut peste 60.000 de turişti. La această oră, pârtia este trecută în conservare, dezinteresul ministrului pentru Turism, Maria Grapini, pentru ceastă investiţie manifestându-se inclusiv prin termenul „derdeluş" folosit de fiecare dată când se confruntă cu această problemă.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Marius JIANU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa marius.jianu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...