Budişteanu, locul 9 în topul celor mai influenţi tineri din lume

Tânărul geniu vâlcean i-a devansat în topul Times pe Justin Bieber şi Malia Obama, fiica preşedintelui SUA. „Mă simt mândru că se vorbeşte de bine de România"

Deloc surprinzător, tânărul geniu al informaticii din Vâlcea, Ionuţ Budişteanu a intrat în topul celor mai influenţi 16 tineri din lume întocmit de prestigioasa revistă Time. Prototipul maşinii care se conduce singură conceput de tânărul inventator şi decizia acestuia de a rămâne să studieze în România l-au propulsat pe Ionuţ Budişteanu în rândul tinerilor care influenţează deciziile generaţiei sale la nivel global. Primul loc este ocupat de cântăreaţa neo-zeelandeză Lorde, în vârstă de 17 ani, urmată de compatrioata sa Lydia Ko, jucătoare de golf în vârstă de 16 ani şi de Nick D'Aloisio, creatorul aplicaţiei Summly, cumpărată de Yahoo pentru 30 de milioane de dolari. Time notează că prototipul gândit de Ionuţ Budişteanu „semnalează potenţialul creării de maşini autonome pentru mase, la un cost de doar 4.000 de dolari, în comparaţie cu maşina care se conduce singură creată de Google, de 75.000 de dolari".

„Voi rămâne în cercetare. Sper să fac lumea mai bună!"

Pentru studentul de 19 ani Ionuţ Budişteanu poziţionarea în rândul tinerilor influenţi la această oră este un motiv de mândrie naţională mai degrabă decât personală. „Mă simt mândru că se vorbeşte de bine de România. Sunt mândru să arăt că România are şi valori. Am preferat să rămân să studiez în ţară deşi am la dispoziţie o bursă de 40.000 de dolari. Din fericire, o pot folosi oricând pentru studiile de masterat sau doctorat din Statele Unite. Da, ştiu de greva studenţilor care se desfăşoară astăzi (miercuri 13 octombrie-n.r.) dar nu am motive să mă alătur lor. Pentru mine sistemul educaţional din ţară este foarte bun. La urma urmei, sunt produsul acestui sistem. Şi nu sunt singurul. România este a şasea ţară din lume şi prima din Europa în ceea ce priveşte pregătirea programatorilor. De altfel, se observă interesul marilor companii în a investi în România şi a angaja absolvenţi de facultate din domeniu. Intel a deschis o filială în Bucureşti şi în doi ani a angajat 200-300 de programatori. Amazon s-a îndreptat spre Iaşi, facultatea de acolo fiind de asemenea apreciată. Vâlcea va trebui să îşi orienteze eforturile în a crea un centru universitar puternic, recunoscut, în domeniu şi cu siguranţă vor apărea şi investitorii în IT. Avantajul este că poţi deschide o afacere de succes cu o investiţie minimală, de numai câteva zeci de mii de dolari sau euro. Pentru mine viitorul este clar, voi rămâne în cercetare. Poate într-o zi rezultatele cercetării mele vor influenţa lumea. Sper să fac lumea mai bună!", explică Ionuţ Budişteanu. În luna mai, pe atunci elev în Râmnicu Vâlcea, Ionuţ Budişteanu a câştigat premiul cel mare la un important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF), organizat de compania Intel în Arizona, SUA, în valoare de 75.000 de dolari şi denumit Gordon E. Moore, după fondatorul companiei.

Topul Time 16 al tinerilor influenţi

Lorde, 17

Lydia Ko, 16

Nick D'Aloisio, 18

Missy Franklin, 18

Kendall and Kylie Jenner, 18 & 16

Dante de Blasio, 16

Malala Yousafzai, 16

Kiernan Shipka, 14

Ionuţ Budişteanu, 19

Malia Obama, 15

Maya Van Wagenen, 15

Justin Bieber, 19

Beth Reekles, 17

Chloe Grace Moretz, 16

Hailee Steinfeld, 16
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Marius JIANU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa marius.jianu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...