Restaurarea operelor lui Brâncuşi se lasă cu plângere penală

Institutul Național al Patrimoniului a recepționat ieri lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică și piatră de la „Poarta Sărutului", element component al Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu Jiu. Suma alocată de Institutul Național al Patrimoniului pentru efectuarea acestor lucrări este de 371.656,44 lei. Proiectarea lucrărilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost făcută de Dorin Dănilă şi finanțată de comunitatea locală. „În vederea desemnării executantului lucrărilor de restaurare, Institutul Național al Patrimoniului a respectat toate procedurile cerute de legislația care reglementează achizițiile publice. În acest sens, am solicitat oferte de la cel puțin cinci companii specializate în lucrări de restaurare din piatră", a precizat Alexandru Muraru, directorul general al instituţiei.

Plângere penală pentru calomnie

Față de acuzațiile aduse de Dănilă, Alexandru Muraru, Directorul General al INP a declarat:" Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților Institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate. El este unul dintre principalii vinovați care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului, dl. Dănilă fiind șeful de lucrări de la acea vreme. Institutul Național al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomnia public instituția și a celui care a încercat obținerea unor lucrări prin încălcarea legii."

Oferte negociate ca în târg

Prima valoare estimată de dl. Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 lei și a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii cât și de către INP.A doua propunere a d-lui Dănilă afost de 557.559 lei și a avut aceeași soartă ca și prima propunere. Abia a treia valoare estimată, propusă de dl. Dănilă a fost aprobată. Restaurarea monumentului „Poarta Sărutului" reprezintă o investiție esențială pentru înscrierea obiectivului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Reamintim faptul că România va depune în luna februarie 2014 dosarul pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor" de la Tg. Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Marius JIANU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa marius.jianu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...