Spitalele vâlcene, în alertă pentru evitarea infecțiilor interne

05 Mai 2010

Ca urmare a evenimentelor petrecute la spitalul CF2

PREVENIRE.. În urma evenimentelor nefericite petrecute la Spitalul CF2 din București, în care două femei au contactat infecții serioase care le-au pus în pericol viețile în urma unor intervenții chirurgicale ușoare, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea a intrat în alertăîn ceea ce privește prevenirea unor astfel de incidente în spitalele vâlcene, demarând săptămâna aceasta un control pentru verificarea respectării condițiilor de igienăși de prevenire a infecțiilor nosocomiale, adică infecții contactate în spital pe perioada internării.

Conform unei adrese făcute de Ministerul Sănătății pe baza ordinului 916/2006 referitor la prevenirea și controlul infecțiilor interne în unitățile sanitare care prevede sarcini în acest sens pentru Comitetele Directoare, managerii, directorii medicali, medicilor șefi de secție și șefilor laboratoarelor de microbiologie ale spitalelor, DSP a demarat o acțiune de control la aceste instituții pentru a le reaminti cadrelor medicale că au atribuțiuni în depistarea, înregistrarea, tratarea și raportarea cazurilor de infecții nosocomiale, scopul fiind acela de a preîntâmpina repetarea incidentelor de la Spitalul CF2. Echipele de control s-au deplasat deja la Spitalele Drăgășani, Bălcești, Horezu, urmând ca până la sfârșitul acestei săptămâni săajungăși la Spitalul Județean de UrgențăVâlcea și la Spitalul de Obstetrică -Ginecologie din Râmnic. Verifică rile vor urmări dacă sunt respectate protocoalele de igienăși prevenție a infecțiilor interne. "Unul dintre cele mai rele lucruri care se pot întâmpla într-un spital este ca un bolnav săse prezinte pentru a se trata de o anumităboalăși sămai contacteze una în spital, afecțiune care de cele mai multe ori este mult mai severă, având în vedere că germenii din unitățile sanitare sunt rezistenți la antibiotice. Totodată, astfel de evenimente duc la creșterea cheltuielilor sistemului de sănătate, perioada de spitalizare crescând și medicația trebuind suplimentată. Asta ca sănu mai vorbim despre faptul că pot duce la deces", a declarat Ion Mihail, director coordonator pentru sănătate publică din cadrul DSP Vâlcea.

Spitalele noastre par a fi pregătite împotriva producerii unor astfel de incidente care pun în pericol viețile pacienților nevinovați. "Blocul operator al Spitalului Județean are o activitate supusăunor protocoale clar stabilite. Respectarea lor este preocuparea permanentăa cadrelor medicale care urmăresc calitatea și siguranța actului chirurgical. Blocul operator este ca un altar al spitalului. Un eveniment de genul celui de la spitalul CF2 aduce aminte personalului medical că protocoalele privind circulația pacienților, organizarea echipelor pentru operații precum și desfășurarea acestora După un program prestabilit în funcție de complexitate, de caracterul septic, duratăși specific sunt făcute ca actul chirurgical săfie efectuat în siguranțăpentru pacient în primul rând, fiind totodatăun prilej de reevaluare a respectării acestor proceduri. Existăla nivelul spitalului Compartimentul de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale (CPCIN) a că rui activitate este evaluarea permanentăa condițiilor de desfășurare a operațiilor din toate punctele de vedere sesizate în evenimentul de la CF2, și anume activitatea de sterilizare, circuitul în blocul operator, circuitul deșeurilor rezultate în urma operațiilor etc. Cu această ocazie ele au fost reevaluate pentru a preîntâmpina apariția unor astfel de evenimente", a explicat Laurențiu Holerga, director medical al Spitalului Județean de UrgențăVâlcea. Nici Spitalul de Obstetrică -Ginecologie nu neglijeazăalerta de la CF2. "Avem asistente care preleveazăprobe din maternitate în fiecare săptămână, probe care sunt analizate atât la laboratorul spitalului cât și la cel al DSP. Nu avem probleme de genul celor de la CF2", a precizat Marina Stoica, directorul Maternității.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...