Casă în curbă cu avizul primăriei

25 Iul 2010

Un localnic din Racovița s-a apucat să își construiască locuința într-o curbă deosebit de periculoasă pe DN 7 în satul Tuțulești. Ilie Nițu a primit gratuit 500 m.p. de pământ de la primărie pe islazul comunal, paralel cu DN7. Fără să aibă toate actele în regulă s-a apucat de construcție. A dat jos parapetul de protecție al drumului național și și-a făcut cale de acces chiar în mijlocul curbei, punând  astfel în pericol  atât propria-i viață cât și pe a celorlalți participanți la trafic. "În curbă nu ai vizibilitate și poți fi spulberat de ma șinile care circulă regulamentar pe DN 7. Este periculos", susține comisarul Ilie Voica.

Proprietarul susține că a respectat proiectul de execuție și certificatul de urbanism al  construcției care impunea ca locuința să fie amplasată la 20 de metri de la drumul național.

"Parapetul l-au tăiat cei de la drumuri, eu i-am rugat să-l dea jos ca să am pe unde să ies cu ma șinile care îmi aduceau materialele de construcție. Habar nu aveam că trebuie să-i întreb pe cei de la drumuri unde să îmi pun casa. De la primărie mi-au spus că o pot pune acolo, eu am respectat ce mi-au spus ei", susține proprietarul.

Potrivit administratorului drumului, vinovatul principal nu este proprietarul, ci primăria care avea obligația potrivit legii să impună în certificatul de urbanism obținerea avizului de la drumurile naționale.

"Primăria a gre șit pentru că nu a cerut prin certificatul de urbanism aviz de la drumuri. Concluzia este că cei la primărie nu cunosc legea. Cetățeanul este vinovat că a desfăcut parapetul de la marginea drumului și a făcut acces total neautorizat într-o zonă deosebit de periculoasă. Nu era o problemă atât de mare dacă nu era în curbă semnalizată cu linie continuă, destul de periculoasă și pe un drum cu trafic intens", susține Eugen Mănescu, director Drumurile Naționale Sucursala Vâlcea.

La o lună de zile de la sesizarea celor de la drumuri, primăria a sistat lucrarea și a eliberat un alt certificat de urbanism în care a impus avizul de la Drumurile Naționale.

"A fost adăugat ulterior. Noi ne-am sesizat în luna mai și certificatul este eliberat în 18 iunie. Primăria a gre șit, probabil că nu a șitiut că trebuie să-l trimită pe cetățean la noi să își ia aviz. Dar asta nu-i o scuză și cineva trebuie să plătească pentru asemenea greșeli", susține directorul Mănescu.

Primăria are la dispoziție o suprafață de aproximativ 3.000 de m.p. de teren în vecinătatea DN 7 pe care îl poate da cu titlul gratuit tinerilor prin baza Legii nr. 15/2003. De și a început să împartă pământul, autoritățile locale nu au amenajat până în prezent și un drum de acces, așa cum este prevăzut în PUZ-ul comunei.

"Drumul este trasat, dar nu-i amenajat. Când o să dăm toate parcelele și o să avem și bani o să amenajăm și drumul" - susține Sonia Iliescu, primarul localității Racovița.

Pentru distrugerea parapetului, proprietarul riscă o amendă de  3.000 de lei, iar primăria una de 6.000 de lei, pentru nerespectarea siguranței traficului rutier.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...