Un incendiu devastator a lăsat pe drumuri trei familii din Râmnic

TRAGEDIE. Zilele trecute, locuitorii blocului S7 de pe strada Gib Mihăiescu din Râmnic au avut parte de ore de coșmar, După ce un incendiu declanșat în podul mansardei imobilului a ars, aproape în totalitate, mai multe apartamente. Deși, la ora actualăse desfășoarăo anchetăcu privire la cauzele incendiului, deocamdatătotul rămâne învăluit în mister. Câțiva locatari ai blocului sunt de părere că focul a fost provocat de "o mânăcriminală", în timp ce alții dau din umeri, neștiind ce săcreadă.

 

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU, MIRABELA FÂNĂȚAN

 

Începutul calvarului

 

Conform declarațiilor locatarilor blocului S7, podul mansardei a început săardăluni, 21 iulie, în jurul orei 20.30. Focul a distrus cele 17 mansarde care se construiau în acel imobil, iar trei dintre ele au fost distruse aproape în totalitate. Totul s-a petrecut atât de repede încât oamenii nu au reușit săsalveze nimic din case. Mobilierul s-a făcut scrum sub ochii lor neputincioși. Oamenii povestesc că au dat zeci de telefoane la Pompieri, însă aceștia au venit la locul tragediei destul de târziu, cu autospecialele aproape goale considerând, probabil, că este vorba de un incident minor. Odatăajunși aici, pompierii au realizat că sunt depășiți de situație și neștiind cum săacționeze, s-au uitat, preț de câteva zeci de minute bune, fără săintervină, la flăcă rile uriașe care urcau spre cer. În cele din urmă, pompierii s-au hotărât săstingăfocul, însă , După puțin timp au rămas fără apă. Deși câțiva locatari le-au arătat hidrantul, montat în imediata apropiere a uneia dintre scă rile blocului, pompierii nici nu au vrut săasculte, trimițându-i la plimbare pe binevoitori. În ciuda faptului că , pentru a da bine la public, cei de la ISU (Inspectoratul în Situații de Urgență) Vâlcea au spus că au acționat repede și eficient pentru a stinge focul, adevărul este cu totul altul. Cert este că dacă cei de la ISU nu ar fi reușit săgestioneze singuri situația dacă nu ar fi beneficiat de sprijinul autoutilitarelor de la Platforma Chimică , iar valoarea pagubelor ar fi fost, probabil, mult mai mare.

 

Trei familii au rămas pe drumuri

 

Trebuie spus că din cele 17 mansarde construite în blocul S7, doar trei erau locuite, cumpărătorii mutându-se aici înainte de finalizarea construcției. "Eram în apartament în momentul în care a izbucnit focul. Am auzit niște trosnituri puternice M-am speriat. Când am ieșit pe casa scă rilor, am văzut un nor gros de fum ieșind din podul mansardei. A urmat calvarul. Focul s-a extins cu repeziciune și deasupra plafonului apartamentului unde locuim. A ars aproape tot. Tot mobilierul este nou. Din câte vedeți, nu ne-a mai rămas nimic Totul este scrum"", ne-a povestit Mariana Mutuligă. Femeia declarăcă s-a mutat în apartamentul de la mansardăînainte de a se face recepția lucrărilor, în urma unei înțelegeri pe care a făcut-o cu executantul apartamentelor, societatea NICO CONSTRUCT SRL. "Ne-a spus că putem săvenim aici mai devreme, săne aranjăm lucrurile. Dădusem deja un avans de 10 mii de euro, urmând ca atunci când toate actele sunt gata, săplătim și restul sumei, adică 30 de mii euro. Am făcut împrumuturi la bancă , pentru a putea achita apartamentul. De acum încolo, nu știu ce se va întâmpla", ne-a mai spus ea. Devastatorul incendiu a produs ravagii cumplite. Cele trei locuințe care au fost grav afectate de incendiu sunt înnegrite de foc, iar mobilierul este scrum. Din plafon, atârnăblăni uriașe, arse de foc, gata oricând săcadăîn cap celor care se aventureazăpână la ultimul nivel al blocului, iar prin găurile imense rămase în tavan se vede cerul. Ploaia de zilele trecute a afectat și porțiunile de plafon care au rămas neatinse de foc și sunt gata săse prăbușească din clipă-n clipă. Acum, oamenii fac eforturi disperate pentru a-și salva bruma de lucruri din apartamente și le este teamăcă tavanul se poate prăvăli peste ei, zdrobind sub el și ce le-a mai rămas. Una dintre familiile a că rei locuințăa fost cel mai grav avariatăde foc a primit, din partea Primăriei Rm. Vâlcea, spațiu în Centrul Social ,,IOANA", unde pot locui pentru 3-4 luni. "Tocmai măîntorsesem de la serviciu când a izbucnit focul. Am auzit mare zarvăpe scarăși am ieșit săvăd ce se întâmplă. Totul s-a petrecut foarte repede, nu am reușit săsalvez nimic din casă. Acum, nu mai am unde săstau. Am rămas pe drumuri. Noroc cu cei de la primărie că ne-au dat un acoperiș deasupra capului", ne-a spus cu tristețe în glas, Mazilu Popa.

 

Mesescu ar trebui sădemisioneze

 

Un comunicat al ISU aratăcă în urma incendiului structura din lemn a mansardei a ars în totalitate, iar termoizolația, mobila și bunurile depozitate la nivelul acesteia au fost și ele deteriorate de incendiul devastator. De asemenea, învelitoarea din tablăa acoperișului, instalațiile electrice și de alimentare cu apă și o parte din tâmplăria de termopan, elemente constructive ale mansardei, s-au deteriorat și ele. În momentul incendiului, datorităfocului puternic, mai multe țevi prin care circula apa rece s-au spart, apa inundând zeci de apartamente. Victimele tragediei de pe strada Gib Mihăescu spun că focul nu s-ar fi extins dacă pompierii ar fi intervenit în timp util. "Stăteau și se uitau la foc. Parcă le era frică săintervină", ne-a declarat supărat unul dintre locatari. Încercând săiasăbasma curată, inspectorul-șef al ISU, Adrian Mesescu, a afirmat că , acțiunea de stopare a incendiului a fost îngreunată, printre altele, și de lipsa hidranților din zonă, declarând, pe un ton categoric, că pompierii au intervenit cât de repede au putut. Trebuie spus că inspectorul-șef Mesescu prezintădistorsionat adevărul sau doar acea fațetăa acestuia care-i convine. Unul dintre locatarii blocului S7, ne-a mărturisit că le-a arătat, personal, hidrantul montat la mică distanțăde una dintre scă rile imobilului, dar că pompierii nici măcar nu au catadicsit să-l bage în seamă. Mai grav decât atât, foarte mulți dintre martorii oculari ai tragicului eveniment zic că la locul incendiului, în primăinstanță, nu a sosit decât o singurăautospecialăcare, paradoxal, nu avea strop de apă. Având în vedere situația dată, este foarte clar că inspectorul Mesescu este un slab coordonator atunci când vine vorba de situații limită(astfel de cazuri pot apărea oricând!) și ar fi mai bine să-și prezinte demisia. De fapt, aceasta este și părerea oamenilor care susțin că prestația pompierilor, în ziua accidentului, a fost de-a dreptul jenantă. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute, în mod normal, ar trebui săreprezinte un grav semnal de alarmăcu privire la slaba pregătire a pompierilor, care au dovedit că , de cele mai multe ori, sunt total depășiți de situație.

 

Erori de construire

 

Ideea de mansardare a început săintereseze tot mai mult, că pătând treptat conturul unui adevărat fenomen, deoarece s-a dovedit un mod de soluționare a două probleme destul de spinoase, mai ales pentru șefii comunităților: reconsolidarea blocurilor și crearea de noi spații locuibile, de foarte bunăcalitate, care săofere confortul dorit de oricine aspirăla propria casă.
Prețul vechilor apartamente a crescut în ultimul timp, iar potențialul cumpărător va fi pus în situația ca, După ce va achiziționa o asemenea locuință, săfie nevoit săinvestească sume semnificative pentru amenajări și îmbunătățiri. Mansardarea este un proces destul de elaborat și care necesităparcurgerea a numeroase etape atât tehnice cât și legislative. După etapa obținerii acordului proprietarilor, dovedit prin numărul necesar de semnături, se trece la elaborarea documentației pentru autorizația de construcție. Documentația respectivăse întocmește După cerințele Certificatului de Urbanism și cuprinde documente și studii care săateste cu rigurozitate gradul de rezistențăal fundației, comportarea în timp a construcției mai vechi, eventualele remedii ce ar trebui săle suporte blocul pentru a susține noua construcție. Un studiu esențial este expertiza tehnică , care se elaboreazănumai de că tre un specialist atestat și care impune, în vederea obținerii avizului, unele soluții tehnice care sărezolve armonios îmbinarea construcției vechi cu cea nouă.Lablocurile care au mai mult de trei nivele, este absolut obligatoriu ca mansardele săse construiască pe structurămetalică (calitatea și dimensiunile metalului ce trebuie utilizat sunt furnizate de că tre proiectantul respectivelor locuințe la mansardă, iar aceste date trebuie respectate cu strictețe). Necesitatea construcției pe structurămetalică la blocurile cu peste trei nivele s-a impus în urma unor teste de specialitate, constatându-se, de exemplu, că în cazul unui incendiu structura lemnoasănu rezistăo perioadănecesarăpentru ca locatarii săpoatăfi evacuați, pe când cea metalică rezistăsuficient pentru ca locatarii săpoatăfi scoși în timp util. Deși legea prevede standarde clare După care trebuie construităo mansardă, SC NICO CONSTRUCT SRL nu a trecut cu mare ușurințăpeste tehnicile de execuție. Datorităcosturilor reduse, constructorul a preferat săfacă o structură, preponderent din lemn, care nu oferăstabilitate și nici siguranțăacoperișului. Mai mult decât atât, conform proiectului, executantul avea obligația sămonteze materiale ignifuge pentru prevenirea unor tragedii de genul celei care s-a întâmplat la blocul S7. Locatarii susțin că din momentul în care a izbucnit incendiul, niciun reprezentat al firmei NICO CONSTRUCT nu s-a sinchisit săvinăsăvorbească cu oamenii. Cele trei familii care au rămas fără locuințe spun că nu știu dacă cineva le va despăgubi vreodatăși nici unde săcearăajutor pentru a nu rămâne sub cerul liber.

 

Concluziile

 

A doua zi După producerea incidentului, la Prefectura Vâlcea a avut loc o conferințăde presăla care au fost prezenți: subprefectul Anuța Handolescu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) Vâlcea, colonelul Adrian Mesescu, adjunctul său, colonelul Doru Mitroi, prim adjunct al inspectorului șef ISU, locotenentul Liviu Rotaru și comisarul Daniel Munteanu, din cadrul IPJ Vâlcea. În cadrul acestei conferințe subprefectul Anuța Handolescu a relatat cum a decurs intervenția ISU pentru stingerea incendiului și câte efective au participat din partea fiecă rei instituții în parte. "Din partea ISU Vâlcea au participat, la stingerea incendiului, 9 autospeciale de lucru cu apăși spumă, de la ISU Argeș - o autospecialăcu scarămecanică care nu a apucat sămai intervinăcând a ajuns pentru că nu mai era nevoie, o autospecialăcu apăși spumăde la Oltchim, una de la CET Govora, una de la USG și 3 persoane de la Situații de UrgențăVâlceana. 60 de polițiști de la IPJ Vâlcea au intervenit pentru a da o mânăde ajutor, 55 de jandarmi, 2 ambulanțe, 10 polițiști comunitari, ADP-ul cu forțele primăriei și o autocisternă, ACVARIM cu o echipăde intervenție de 3 lucrători, Electrica SA care a realizat debranșările a trimis 3 lucrători și încă 2 echipe de intervenție pe zonă, iar Distrigaz Sud SA a trimis o echipăde intervenție", a declarat subprefectul. 1.500 de metri pătrați au fost incendiați și 5 scă ri au fost avariate. Conform declarației subprefectului, în jurul orei 00.00 incendiul a fost stins.

 

Cronologia evenimentelor

 

La ora 21.05 s-a primit apelul la 112 că a izbucnit incendiul la blocul S7 de pe strada Gib Mihăescu, iar la 21.06 au plecat la prima intervenție două autospeciale. Localizarea incendiului s-a produs în jurul orei 22.30, aceasta însemnând că se limiteazăpropagarea incendiului pe alte zone dincolo de zona care a fost afectatăși s-a reușit stingerea lui la 23.30. Forțele de intervenție s-au retras din zonăla 00.45. În timpul nopții au rămas pentru a supraveghea zona, două autospeciale cu apăși spumăcu echipajele complete. Nu au fost victime. două persoane au fost suspecte de intoxicare cu monoxid de carbon și două au suferit atacuri de panică .

 

ªeful ISU bate câmpii

 

ªeful ISU Vâlcea, colonelul Adrian Mesescu, a încercat, pe tot parcursul conferinței de presă, săse disculpe, motivând că autospecialele sunt vechi de 15-30 de ani și că inspectoratul nu beneficiazădecât de o autoscară. În opinia sa, pauzele nu au fost prea mari în transvazarea apei, iar oamenii s-au panicat degeaba. "Au apărut probleme pe parcursul intervenție, dar acestea sunt inerente și nu ne ferim de acest lucru - probleme legate de tehnică . Mai scapăcâte un furtun, se mai sparge câte unul, refulează, nu merge pompa de apăașa cum am dori", a declarat Mesescu. De asemenea, el considerăcă s-a acționat foarte bine în special cu mașinile cu tunuri cu apăcare au avut o eficiențădestul de bună. "Pentru a acționa eficient trebuie săai o anumităpoziție. Lumea se uita că nu pornea tunul, în final nici n-a mai fost cazul, dar mașina trebuia săfie într-o anumităpoziție, iar manevrarea tunului se face destul de greu", a mai spus șeful ISU Vâlcea.

Totodată, el a afirmat că au fost mari probleme în alimentarea operativăcu apăa autospecialelor, omițând săadauge că primele două la blocul S7 erau aproape goale. Din nou, Adrian Mesescu prezintădeformat lucrurile, iar declarațiile martorilor oculari și a păgubiților stau mărturie în acest sens.

 

Constructorul poartă vina

 

Colonelul Doru Mitroi de la ISU Vâlcea susține că firma constructoare nu a respectat proiectul de esecuție. "A doua zi, După incendiu, am primit documentația pe care am studiat-o și pot afirma cu certitudine că nu s-a respectat proiectul. Urmeazăsăse facă verifică ri pentru a afla de ce constructorul nu a respectat proiectul. Firma constructoare a întocmit o documentație cu un scenariu de securitate la incendiu, dar netrecând prin filiera avizării acest scenariu are o structurămai subtilă. Asearăam presupus, din primele estimări, că nu sunt realizate acele măsuri care bănuiam că sunt prevăzute în documentație. Viteza de propagare a incendiului ne-a dat certitudinea că lemnul folosit nu a fost protejat sub nicio formă. În mod normal, constructorul poartărăspunderea pentru spațiile în curs de amenajare sau le finalizeazăpână la recepție și predarea că tre viitori beneficiari. Referitor la pagubele suferite de locatarii de la etajul 4 până la parter: ori asociația de proprietari va face inventariere, ori fiecare persoanăindividual va urma că ile de atac legale. Nu avem obligația, nici timpul, nici competența de a face verifică ri pe linia executării de calitate a construcțiilor respective. Constructorul nu a folosit materiale ignifugate, așa cum era prevăzut în documentație. ", a declarat Mitroi.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Claudia STANCIU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...