Primarii vâlceni, codași la proiecte

23 Iul 2008

DEZINTERES. Peste 3,5 miliarde de euro așteaptăsăfie luați de români din Fondul European pentru Agriculturăși Dezvoltare Rurală(FEADR), în următorii cinci ani. O mare parte din acești bani se adreseazăprimăriilor de comune, care au o șansăunică sămodernizeze comunitățile rurale. În județul Vâlcea, specialiștii Prefecturii și ai Consiliului Județean au însă de ce săfie îngrijorați. Între 2000 și 2007, puțini primari au fost interesați de fondurile de preaderare la Uniunea Europeană , iar valoarea totalăa banilor atrași nu este foarte mare: 30,9 milioane euro.

 

Consiliul Județean vrea săresponsabilizeze primarii

 

Pentru ca experiența sănu se repete, iar milioanele de euro săînceapăsăcurgăși în județul Vâlcea, Consiliul Județean intenționeazăsădemareze o campanie agresivăde informare în județ. De altfel, specialiștii din cadrul Biroului de Programe Externe al CJ spun că la fiecare lansare de program cu finanțare Europeană , se organizeazăîntâlniri cu toți primarii din județ, că rora li se explică ce au de făcut. Chiar dacă li se oferăconsultanțădin partea CJ și a Prefecturii Vâlcea, unii edili nici nu catadicsesc săparticipe la întâlniri. "Noi, cei din Direcție, am făcut tot posibilul pentru ca primarii săprimească informația. De regulă, la întâlniri, li se prezintăoportunitățile de finanțare. Pentru proiectele mari, este necesar studiul de prefezabilitate și fezabilitate, iar noi le prezentăm conținutul cadru. De asemenea, le mai aducem la cunoștințăconținutul și structura devizului general, procesul achiziției publice, practic ce conține un dosar de achiziție publică . Important este ca primarii săînțeleagăcă banii europeni nu pot fi cheltuiți aiurea și de aceea le prezentăm și situațiile care pot duce la retragerea finanțării. Acestea sunt: utilizarea fondurilor în alte scopuri, neîndeplinirea obiectivelor din punct de vedere tehnic și financiar, nerespectarea procedurii de licitație, necheltuirea în totalitate a sumelor prevăzute în buget, precum și achiziționarea unor produse neprevăzute în bugetul proiectului" - ne-a spus o angajată a Direcției Relații și Programe Externe.

Una din problemele observate până acum este lipsa de interes a edililor, care nu calcă pe la sesiunile de informare și nici nu-și trimit funcționarii săînvețe ceva. "Facem eforturi foarte mari să-i responsabilizăm. Nu simțim însă interes din partea lor, deși vorbim de sume mari de bani pe care le pot primi. Trimitem invitații la toate primăriile, săvinăla întâlnirile cu noi, dar deși majoritatea răspund pozitiv invitației, rezultatele nu prea se văd" - ne-a mai declarat tânăra. Mai mult decât atât, angajații Direcției Relații și Programe Externe pregătesc pentru data de 25 iulie a.c. o întâlnire de informare cu toții primarii din județ.

 

Proiectele, bată-le vina!

 

Programul Național pentru Dezvoltare Rurală(PNDR), finanțat prin FEADR, a fost lansat în luna martie 2008 și de atunci se pot depune proiecte. La Vâlcea, din cei 90 de primari doar 14 au depus proiecte, deși timpul se scurge cu rapiditate, iar termenul limităpentru acest an este luna octombrie. Conform datelor obținute de la Consiliul Județean, doar trei proiecte din cele 14 vor primi finanțare Europeană . Este vorba despre alimentare cu apăși canalizare menajerăîn comuna Păușești Măglași, proiect în valoare de 9,19 milioane lei, proiect integrat pentru dezvoltarea infrastructurii în comuna Muereasca, în valoare de 9,11 lei și renovarea și dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bazăpentru economia și populația ruralăși pentru punerea în valoare a moștenirii rurale în comuna Diculești, în valoare de 7,8 milioane lei.

Pe acest program ar trebui săse dea marea bătălie între primari, pentru obținerea de fonduri nerambursabile. Singura problemăeste că , pentru a obține banii, sunt necesare și proiecte. "Aici, intervine un alt aspect. Primarii nu s-au pregătit din timp pentru a-și instrui oamenii. Acum se plâng că nu au capacitatea de a întocmi proiecte, că nu au logistica necesară . Aceasta nu poate fi însă o scuză. Primarii pot apela la noi, pentru a le pune la dispoziție toate informațiile privind pașii pe care trebuie să-i parcurgă", ne-au mai spus cei de la Integrare.

 

Nu cer consultanță

 

În ultimăinstanță, edilii de comune pot apela la una din nenumăratele firme de consultanțăcare au apărut în România în ultimii ani și care nu fac doar proiecte, ci se ocupăinclusiv de accesarea fondurilor europene. Reprezentanții firmelor de consultanțăafirmăînsă că nu sunt că utați de primari. "La noi vin cu precă dere fermieri ori firme private. Primarii, care ar trebui săfie cei mai motivați în baza votului primit, nu ne cautăpentru realizarea de proiecte" - ne-a spus administratorul unei firme de consultanțădin Vâlcea.

 

90 de primării, 53 de proiecte

 

Dacă edilii nu se mobilizeazărapid, experiența nefericitădin anii trecuți, când nu au fost atrase fonduri, se va repeta. Conform datelor Consiliului Județean, în perioada 2000 - 2007, pe programe de preaderare au fost depuse 53 de proiecte, deși în județ există90 de primării de comune și orașe mici. Fondurile atrase sunt totuși mici, de numai 30,9 milioane de euro, în toți cei șapte ani. Cei mai harnici primari, care au depus mai multe proiecte sunt cei din Drăgășani, Horezu, Rm. Vâlcea, Bălcești, Dăești, Budești, Lădești, Grădiștea.

 

că limănești, un succes

 

Orașul că limănești este un exemplu în ceea ce privește accesarea de fonduri europene.. Asta pentru că Primăria că limănești are în derulare cinci proiecte, toate finanțate cu fonduri nerambursabile. "În 2005, noi am făcut un compartiment pentru colaborarea cu CJ pentru studiul de fezabilitate în vederea obținerii fondurilor nerambursabile. Am trimis funcționari la cursuri, iar acum aceștia nu fac nimic decât studii și proiecte. În afarăde cele cinci la care avem deja finanțare, mai avem patru proiecte în lucru. Suntem în derulare cu proiectul "Mirajul Oltului", care presupune transformarea celor două lacuri în lacuri navigabile, un aqua parc și reabilitarea stadionului." spune primarul Ilie Amuzan.

Cele cinci proiecte aflate în derulare sunt Centrul de Convenții și Expoziții Nord Oltenia, în valoare de 9,3 milioane euro, extinderea corp B al universității Wels, realizarea unei alei de curăbalneară, realizarea de centre de informare turistică , precum și reabilitarea parcului. Suma totalăprimităde că limănești depășește 20 milioane de euro.

 

Bani pentru mediul rural

 

PNDR are mai multe domenii, pe care pot fi accesate fonduri totale de circa 3,5 miliarde de euro. "Măsura 322" a programului se adreseazăcu precă dere mediului rural, oferind posibilitatea de finanțare a proiectelor de infrastructură. De exemplu, primarii pot cere bani pentru alimentare cu apă, pentru realizare de drumuri și rețele de canalizare sau gestionarea deșeurilor în mod ecologic. De asemenea, banii pot fi folosiți și pentru renovări și modernizări de monumente istorice, inclusiv sedii de instituții publice, cum ar fi cele ale primăriilor. Un proiect trebuie săse limiteze la suma de 2,5 milioane de euro, iar pentru asocieri sănu fie mai costisitor de 4 milioane de euro. "Măsura 322" are la dispoziție 1,54 miliarde de euro.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Magda POPESCU

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa magda.popescu@voceavalcii.ro
Urmariți acest autor și pe Google Plus

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...