Medicii vâlceni saboteazăbugetul CAS

02 Noi 2009

Medicii specialiști din Vâlcea saboteazăla greu bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Aceștia recomandăinvestigații RMN chiar și pentru boli care pot fi depistate printr-o simplăradiografie. Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea a decontat până în prezent aproape 5 miliarde de lei vechi pentru acest gen de investigații.

Autoritățile județului s-au chinuit câțiva ani buni de zile sădoteze Spitalul Județean Vâlcea cu un aparat tomograf, visul devenind realitate abia în anul 2003, în mandatul prefectului Mircea Perpelea, care și-a pus în mișcare toate pilele și a adus unul și la Vâlcea. Instalarea lui a fost foarte complicată, iar folosirea lui și mai complicatăpentru că medicii din Vâlcea nu știau să-l folosească , instruirea lor s-a făcut mult mai târziu și a durat aproape doi ani de zile. Din păcate, exact în momentul în care medicii vâlceni se prinseserăcum funcționeazătomograful, SJU a primit un aparat mult mai performant și mult mai scump.Testele RMN sunt foarte precise și foarte costisitoare, o singurăinvestigație poate depăși chiar și 500 de lei. Medicii specialiști au fost mult mai încântați decât pacienții pentru că au scă pat de stresul diagnostică rii pacienților. Deși acest gen de investigații ar trebui recomandat doar atunci când o tomografie sau radiografie nu poate descoperi o afecțiune, medicii îl recomandăpentru orice fleac. De la începutul anului și până în prezent, aproape 1000 de vâlceni au apelat la imagistica prin rezonanțămagnetică , un număr incredibil de mare care i-a adus în pragul disperării atât pe specialiștii care fac aceste investigații, dar și pe reprezentanții Casei de Asigurări. "Se creeazăun blocaj, întrucât nu existăfonduri pe măsura cererilor, mai ales că unele sunt neîntemeiate. Casa face un apel că tre medicii specialiști, care au contract cu instituția, pentru a drămui banii. Fizic, acest aparat nu poate face mai multe probe într-o zi decât cele din cartea tehnică ", a afirmat Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt CAS Vâlcea.

Doctorii au tocat pe aceste investigații 5 miliarde de lei vechi, aceștia au trimis la RMN, într-o singurălună, luna septembrie, 130 de vâlceni. Contravaloarea acestor servicii medicale ajungând la 500 de milioane de lei vechi, bani plătiți de CAS, motiv pentru care reprezentanții instituției recomandăspecialiștilor săaibăîn vedere că multe probleme medicale se pot descoperi și la tomograf, nu doar cu ajutorul RMN. În cazul în care numărul celor care apeleazăla imagistica prin rezonanțămagnetică va continua săcrească , medicii care au făcut exces de zel riscă săplătească aceste investigații din propriul buzunar.

Dana Nedescu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...