Într-o singurăzi, zeci de incidente electorale

19 Noi 2009

" Ștampilele de vot au dat șefilor de secții bătăi de cap

NEREGULI. Ziua de 22 noiembrie 2009, data în care românii au ieșit la vot pentru a alege noul președinte, dar și pentru a-și da acceptul pentru reducerea numărului de parlamentari a abundat, în incidente electorale de tot soiul. La Vâlcea, cele mai multe nereguli au fost legate de turismul electoral, deteriorarea afișelor electorale sau chiar a ștampilelor de vot. Cu toate că legea spune foarte clar că este interzisă, cu 48 de ore înaintea începerii procesului de votare, orice formă de campanie electorală, câțiva activiști de partid învederați, au încercat, chiar în apropierea secțiilor de votare, săconvingăcetățenii săvoteze cu PD-L, PSD sau PNL.

Mităelectoralăcu bonuri valorice

Un astfel de caz a fost înregistrat chiar în ziua votului la Mateești, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că Cristian Iliescu, de 31 ani, din municipiul Rm Vâlcea, în timp ce se afla în fața unei secții de votare i-a înmânat lui Cristian Fircoiu, din localitate, o pelerinăcu numele unui candidat la președinție. În consecință, Față de I s-a luat măsura sancționării contravenționale Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României.

Și pentru că am adus în discuție tema mitei electorale, trebuie menționat că , la Tetoiu, Constantin Badea, de 32 de ani ,din Râmnic sub pretextul efectuării unui sondaj de opinie oferea mităelectorală, constând în bonuri valorice. La sfârșitul sondajului, bărbatul a dat persoanelor chestionate câte un tichet cadou în valoare de 10 lei, drept mulțumire pentru participarea la sondaj.

Ștampilele buclucașe

Tot duminică , oamenii legii din Horezu au primit o sesizare potrivit că reia un alegator a dezlipit partea din cauciuc cu inscripția "VOTAT" de pe ștampila de vot ce i-a fost înmânată, în timpul procesului de votare. S-a descoperit că cel care a dorit săaibăca și suvenir cauciucul ștampilei de vot este Dumitru Stan de 51 ani, din localitate. Potrivit informațiilor furnizate de polițiști, individul s-a prezentat pentru a vota la Secția de votare nr. 162 din satul Romanii de Sus, iar După ce i-au fost înmânate materialele specifice pentru votare și a intrat în cabina de vot, acesta s-a întors la comisie și a anunțat că nu poate vota deoarece ștampila nu era bună, comisia constatând că respectiva ștampilăavea dezlipităpartea din cauciuc cu inscripția "VOTAT", După care alegătorului i-a fost înmânatăo altăștampilăpentru a-și exercita dreptul la vot. "După ce a votat, bărbatul a returnat și cea de-a doua ștampilătot cu partea din cauciuc dezlipită. Cele 2 amprente din cauciuc cu inscripția "VOTAT" au fost identificate în cabina de vot. Procesul de vot nu a fost perturbat sau întrerupt urmare acestui incident", se aratăîn comunicatul poliției.

O situație similarăa fost înregistratăla Frâncești, la secția specială256 unde un alegător i-a comunicat șefului secției de votare că , de pe ștampilă, s-a dezlipit cauciucul cu inscripția "VOTAT". Președintele secției de votare mai sus amintite, spune că pentru remedierea acestei situații a anunțat, de urgență, membrii BEJ, iar ștampila a fost înlocuită, imediat, cu o alta, pentru ca procesul de votare sănu aibăde suferit.

O bătrânăde 70 de ani din Ocnele Mari, Lucica Bucă a plecat, în ziua votului, cu ștampila de vot în buzunar. Femeia a spus polițiștilor că la plecarea din secția de votare a uitat să înapoieze ștampila membrilor comisiei și a plecat fără să-și ia buletinul de identitate. Ca urmare a acestui incident, în secția de votare nr. 168 din localitate procesul de vot a fost suspendat, în intervalul orar 11.50 - 12.20, După care a fost reluatăfără alte incidente.

Și în satul Foleștii de Sus din comuna Tomșani a avut loc un incident asemănător. Aici, o alegătoare, Maria Drăgălici, de 72 de ani, a revenit de la cabina de vot cu ștampila de votare că reia îi lipsea partea din cauciuc cu inscripția ,,VOTAT ". În urma verifică rilor efectuate că bătrânei i-au fost înmânate buletinele și ștampila de vot, iar la revenirea acesteia din cabina de votare membrii comisiei au sesizat lipsa părții de cauciuc a ștampilei. Din declarația femeii a reieșit faptul că partea de cauciuc a ștampilei este posibil săfi rămas lipităpe buletinul de vot și introdusăîn urnăcu acesta. Președinta secție de votare a precizat că procesul de votare nu a fost întrerupt, iar pe parcursul votării s-a mai petrecut un incident asemănător.

Raul Pop

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...