Mulți vâlceni merg la vot, dar nu știu ce votează

19 Noi 2009

" La votat înainte, la explicat înapoi

NEINFORMAÎI. În data de 22 noiembrie a.c., cu ocazia alegerilor, echipa de redactori a publicației noastre s-a aflat într-un periplu prin județ pentru a afla "la cald" ce cred vâlcenii despre referendum, dacă populația, în special cea de la țară , are habar despre dorința președintelui în exercițiu de a transforma parlamentul din bicameral, într-unul unicameral, ce presupune acest lucru, și bineînțeles ce părere au despre reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300.

Oamenii nu știu ce votează

Cu regret am constatat că oamenii de la țară , deși merg la vot în proporție foarte mare, în comparație cu mediul urban, și se aratămereu dornici să-și exercite acest drept, de cele mai multe ori nu știu ce votează, sau se lasăinfluențați de rude, despre care spun că sunt mai bine informate.

Astfel de cazuri am întâlnit prin tot județul, un exemplu concludent fiind Ion Manafu, de 77 de ani din Roiești, care a recunoscut că a votat "da" la referendum, dar că nu știe exact ce a votat, "că știe mai bine ginerele", care l-a însoțit la secția de votare (415). La fel a fost și în cazul Mariei Burlan din Sutești, care nu a știut săexplice de ce își dorește un parlament unicameral și mai puțini parlamentari, spunând numai că "așa cred că e mai bine". La fel ca ei au fost, din păcate, mult mai mulți.

Informați pe jumătate

Dintre cei chestionați majoritatea s-au arătat a fi informați totuși cu privire la unul dintre cele două aspecte ale referendumului și anume reducerea numărului de parlamentari, despre care toți au fost de acord că trebuie redus. "Am votat săse reducă numărul parlamentarilor pentru că iau bani prea mulți.", a spus Maria Popescu din Benești. Cu ea a fost de acord și Floarea Butoi din Gușoeni, care a explicat că " sunt prea mulți și au salariile prea mari. De aceea avem noi pensiile mici.", și Pârvulescu Petre - " la numărul de oameni din țară avem prea mulți parlamentari". "Săse micșoreze numărul parlamentarilor, ca săse reducă de la buget salariile lor", a conchis Ion Hoară.

Am întâlnit și vâlceni informați

Nu mică ne-a fost mirarea atunci când am constatat că există și oameni care s-au informat complet referitor la referendum și au știut să-și și motiveze opțiunile. Amintim aici familia Stănescu, din Sutești. "Conform Uniunii Europene parlamentul trebuie săfie cu două camere, așa că nu am fost de acord cu unicameralul, iar în ceea ce privește reducerea numărului parlamentarilor, săse reducă . Sunt prea mulți care dorm pe banii noștri.", a afirmat aceasta. "Poate dacă sunt mai puțini se înțeleg și ei mai bine și nu se mai ceartăatât.", a glumit ea apoi. Soțul său a fost de acord, concluzionând: "bicameral trebuie săfie că așa zice UE, iar numărul parlamentarilor trebuie săse reducă că e mai bine la buget".

Alexandra Iordache

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...