CODUL ROȘU de la Ocnele Mari, jaf în buget

19 Noi 2009

" Menținerea, inutilă, a stării de alertăconsumăsume uriașe din bani publici

TENSIUNE. La Ocnele Mari se menține, în continuare, Codul Roșu, autoritățile asigurându-ne, însă , că situația se aflăsub control. În continuare, se toacă bani publici, cu o ușurințăcare șochează. Cu toate acestea, tot mai multe voci autorizate susțin că pericolul a trecut și că s-a reușit expulzarea cantității de saramură, prevăzutăîn proiectul întocmit de profesorul Florin Zamfirescu, adică 600 mii metri cubi.

Pericolul a trecut

Pornind de la informațiile mai sus relatate, este foarte limpede că Prefectura Vâlcea, în special, ar fi trebuit săridice CODUL ROȘU de la Ocnele Mari. Potrivit "Programului de operare privind detensionarea situației existente în Câmpul I de sonde de la Ocnele Mari", al că rui coordonator a fost, cum spuneam, profesorul Florin Zamfirescu, dar la care a contribuit și Inspectoratul pentru Situații de UrgențăVâlcea (ISU), Ministerul Economiei și Comerțului, Societatea Naționalăa Sării, Universitatea București (DCGG și DSCIM), ICPM MINESA Cluj-Napoca și SC GOVORA SA, "După trei luni de pompare, 450 mii de metri cubi vor fi extrași din cavernă. După patru luni de pompare în pâlnia de prăbușire nu va mai apărea saramură. În funcție de condițiile concrete existente în acel moment se va hotărî ce urmeazăsăse facă în continuare. În principiu existăposibilitatea Continuă rii pompării din cele trei sonde cu exploatarea inerentăși a unei părți din saramura existentăîn unele din cavernele vecine", se spune în raport.

Potrivit datelor pe care le avem până acum, din cavernăs-au scos aproape 800 mii mc de saramură, adică cu 200 de mii mai mult decât ar fi fost nevoie. În mod normal, având în vedere aceste valori, pericolul a fost complet depășit și ar fi trebuit săse renunțe, de ceva vreme, la CODUL ROȘU. "S-a constatat că După 3 luni de la începerea prăbușirii controlate, evoluția procesului de prăbușire s-a desfășurat în totalăconcordanțăcu proiectul și scenariul prezentat și avizat anterior de specialiști", aflăm dintr-un mail trimis de Prefectura Vâlcea. În consecință, etapele proiectului, pe care ziarul nostru l-a prezentat, la vremea respectivă, in extenso, fiind deja finalizate, ar fi fost normal, nu-i așa?, săse renunțe la CODUL ROȘU, pentru a se putea face trecerea, în timp, la o stare de normalitate.

Nu mai e nevoie de CODUL ROȘU

De ce nu se grăbește prefectura săfacă acest lucru? Nu e deloc complicat Menținând starea de alertă, cei care conduc destinele acestui județ, pot săcheltuiască , la discreție, din banul public, fiind la adăpostul unei umbrele, legal montată, cred ei. În toată această perioadă în care a fost instaurat, la Ocnele Mari, CODUL ROȘU, implicarea instituțiilor care au ajutat la rezolvarea problemelor create de această stare de fapt, Jandarmeria, ISU etc. a implicat costuri uriașe. Altfel spus, din câte se vede, codul rămâne, banii vin în continuare, iar autoritățile pot cheltui fără probleme, din banii noștri.

până acum, proiectul de prăbușire controlatăa cavernelor de la Ocnele Mari a "înghițit" peste 4.000 miliarde lei vechi, deși instituțiile statului se chinuie sățină, pe cât posibil, la secret suma exactăa cheltuielilor făcute la Ocne. După cum bine se știe, suma necesară strămutării caselor s-a ridicat la peste 20 milioane de euro. Cu toate acestea, condițiile de trai oferite oamenilor sunt jalnice, demonstrându-se, încă o dată, dacă mai era cazul, lipsa de respect pe care autoritățile o arară, atunci când vine vorba de binele colectiv.

CONVERSMIN face promisiuni deșarte

Pentru strămutarea celor 20 de familii, ale că ror gospodării au fost afectate de acest fenomen natural, au fost cheltuiți, până în prezent, peste 100 miliarde. Deși ar fi trebuit, ca în primăinstanță, săfie gata până în luna noiembrie a acestui an 6 case, societatea care se ocupăcu construcția imobilelor, CONVERSMIN SA, eterna "sugătoare" de bani de la guvern, nici nu se sinchisește să-și ducă la îndeplinire promisiunile făcute. "S-a reușit împlinirea celor două deziderate importante care au fost și sunt mereu în atenția autorităților județului, și anume: protecția deplină a populației și protecția mediului. Astfel, în luna noiembrie 2009, vor fi finalizate 6 locuințe pe amplasamentul că zănești, celelalte 14 urmând a fi predate beneficiarilor în cursul anului 2010, conform graficului de lucrări din contract. De asemenea, în urma analizei a rezultat și faptul că au fost eliminate potențialele riscuri de afectare a populației și a bunurilor deținute de aceasta, existând chiar posibilitatea ridică rii codului roșu începând cu luna noiembrie", se mai spune într-un comunicat al Prefecturii. Prin urmare, conducerea acestei instituții lasăsăse înțeleagă, printre rânduri ce-i drept, că situația de la Ocne a devenit din neagră, gri. Pe de altăparte, însă , judecând la rece lucrurile, realizăm că menținerea codului este o acoperire bunăși sigură, pentru a putea săarunce locuitorilor, din zonă, nisip în ochi cu privire la motivele care au dus la întârzierea construirii caselor, care, cum văinformam anterior, trebuiau săfie gata încă de la începutul lunii în curs.

Construcția caselor, în stand-by

Ministerul Economiei a început negocierile cu familiile afectate de prăbușirea cavernelor și de deversările de saramurăîn urmăcu trei ani. Proiectul cartierului de la că zănești aratăastfel: trei case cu o cameră, bucă tărie și baie; șapte case cu două camere, bucă tărie și baie; șase cu trei camere-bucă tărie-baie; patru case cu patru camere, bucă tărie și baie. Din cele 20 de case doar pentru 10 s-au prevăzut anexe, acestea fiind construite doar pentru cei care au animale. Valoarea contractului este de 8.631.047,69 lei, fără TVA, din care, până în acest moment, s-au decontat celor două firme de construcții angajate de Ministerul Economiei, doar 198.413 lei. În prezent, lucrările au fost sistate, până la primirea ultimei tranșe de bani. Conducerea Prefecturii afirmăcă suma nu este deloc mare, în proiect fiind incluse și cheltuielile generate de aducerea utilităților: gaze, electricitate, o stație de epurare și canalizarea cu ,,circuit închis" a celor 20 de case, toate racordate la fosăseptică .

Olivia Pîrvu - Cîrciu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...