Episcopia Râmnicului, ridicatăla rang de Arhiepiscopie

16 Noi 2009

EVENIMENT. Sâmbătă, 14 noiembrie a.c., a fost o zi deosebităpentru vâlceni, având loc un eveniment foarte important atât pentru fețele bisericești, cât și pentru enoriași. Episcopia Râmnicului a fost ridicatăla rang de Arhiepiscopie, iar Preasfințitul Părinte Gherasim la rang de Arhiepiscop. De asemenea, a fost numit și hirotonisit arhiereu noul Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, Părintele Arhimandrit lector dr. Emilian Vlad Nica, ce va purta titulatura de Lovișteanul. Accesul a fost însă o problemă, biserica fiind împrejmuităde garduri, iar intrarea fiind permisădoar cu "dedicație".

Acces restricționat

O zi care se dorea a fi cu fast, cu încă rcă turăemoționalăputernică și evlavie, a fost, totuși, umbrităde detalii organizatorice care au lăsat de dorit. Înălțarea în rang a Episcopiei și Episcopului trebuia săfie un eveniment înălțător pentru toată lumea, fie că e om al Bisericii, fie că e om al statului, al presei sau un simplu om de rând. Din păcate, se pare, nu suntem egali în fața Bisericii, așa cum credeam. Acest lucru a fost dovedit la intrarea în biserică , care era împrejmuităcu garduri pentru a restricționa accesul, unde se pare că s-a intrat cu "dedicație". Înăuntru au avut voie săintre, fără săaibăvreo problemăcu accesul, autoritățile statale, naționale și locale, diferiți ziariști, despre care s-a spus că sunt de la sonorizare, dar care clar nu se ocupau cu așa ceva, dar se pare că ar fi avut oarece pile, și câțiva oameni obișnuiți care probabil au ajuns acolo din greșeală. Restul participanților au stat în curte, cu ochii pe un panou unde se transmitea slujba din biserică , sau lipiți de garduri în încercarea de a vedea ceva din ce se petrecea în interior, iar, mai nou, se pare, presa are nevoie de acreditare pentru a participa la manifestații ale Arhiepiscopiei, lucru care nu a fost anunțat de nimeni și nici nu se știe de când s-a introdus această cerință.

Zi aniversară

La eveniment au participat 19 membri ai Sfântului Sinod, în jur de 300 de credincioși, dar și numeroase personalități politice.

Ziua a fost cu atât mai specialăținând cont că Preafericitul Daniel s-a aflat pentru prima datăla Râmnic, de când a preluat funcția de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar totodatăși pentru că în această zi a ridică rii în rang, Înaltpreasfințitul Gherasim a sărbătorit împlinirea celor 95 de ani. Tot la această dată, acesta sărbătorește și împlinirea a 25 de ani de la alegerea și instalarea sa ca episcop al acestei istorice Eparhii.

Festivitățile bisericești organizate cu această ocazie s-au întins pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 13 noiembrie, cu întâmpinarea invitaților și luând sfârșit duminică , 15 noiembrie, odatăcu vizitele la diferite mănăstiri vâlcene.

Hirotonia întru arhiereu

Ceremonia de sâmbătăa fost deschisăcu slujba Sfintei Liturghii Arhierești, oficiatăde Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de 19 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia întru arhiereu a Părintelui Arhimandrit Dr. Emilian Vlad Nica, ce va purta titulatura de Lovișteanul. În predica din cadrul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățăturăîn care a subliniat importanța misiunii arhierești în Biserică . "Arhiereul are o legăturădirectăcu Hristos pe care Îl reprezintă, ca arhiereu veșnic și de aceea existăaceastă precizare că în timpul hirotoniei unei persoane care devine arhiereu, pe capul său săse punăSfânta Evanghelie deschisă. Arhiereul singur poate săvârși toate Sfintele Taine, inclusiv hirotonia diaconilor, preoților, și a altor arhierei, dar când săvârșește hirotonia unui arhiereu trebuie săaibăalături încă doi arhierei. Este înfricoșătoare răspunderea, este mare demnitatea, dar este îmbucurătoare lucrarea sfântăpe care Dumnezeu prin slujitorii sfințiți chemați săaducă poporul la mântuire, în Împărăția Cerurilor, iar Biserica este locul de pregătire, arvuna Împărăția Cerurilor, anticamera, laboratorul duhovnicesc al învierii noastre", a precizat acesta.

Ridicarea în rang a Episcopiei și Episcopului

Ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie a avut loc la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului citind Tomosul patriarhal care stipula faptul că au fost propuse la ridicarea la rangul de arhiepiscopie a șase episcopii, între care și cea a Râmnicului. Astfel, "Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea nr. 3621 din 19 iunie 2009, a aprobat Ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie și înscrierea acesteia în Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române cu titulatura Arhiepiscopia Râmnicului. În plus, Sfântul Sinod, prin aceeași hotărâre, a aprobat conferirea rangului de arhiepiscop Preasfințitului Părinte Gherasim, care va purta titulatura Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului", a certificat Tomosul. Patriarhul Daniel a oferit apoi Părintelui Gherasim mantia arhiepiscopală, ca semn distinctiv al arhiepiscopiei, crucea arhiepiscopală, engolpionul și toiagul arhiepiscopal, rostind, După fiecare cuvintele: "vrednic este!".

Emilian Lovișteanul, noul Episcop Vicar

De asemenea, din citirea Tomosului Patriarhal, am aflat că în data de 29 octombrie 2009, Sfântul Sinod a examinat cererea Părintelui Gherasim de a-l institui pe Părintele Arhimandrit Emilian Vlad Nica drept Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, cu îndatorire pastoralăși misionară. S-a constatat că acesta întrunește condițiile canonice pentru treapta arhieriei, iar Sfântul Sinod a aprobat alegerea sa în postul vacant de Episcop Vicar. Sfântul Sinod a precizat de asemenea și așteptările pe care le are de la Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul: săarate ascultare Față de superiori, sălucreze în comuniune cu ceilalți ierarhi, săarate iubire de neam, sădovedească grijăpentru Biserică și credincioși, săfie o că lăuzăpentru păstrarea dreptei credințe, săse consulte și săconlucreze cu autoritățile de stat pentru binele Bisericii și al poporului român. Și acesta a primit la rândul său semnele distinctive ca Episcop, mantia, engolpionul și crucea arhierească pentru a păstori cum poate mai bine "turma lui Hristos".

Daruri bisericești

Spre sfârșitul festivităților Înaltpreasfințitul Gherasim a ținut să-i dăruiască Patriarhului Daniel o icoanăce Îl înfățișa pe Iisus Hristos, lucratăîn atelierele de la Mănăstirea Bistrița. La rândul său, Patriarhul a oferit o icoanăcu Sfântul Calinic de la Cernica, lucratăîn aur, precum și o părticică din moaștele Sfântului.

Cuvinte de laudă

Referitor la Părintele Gherasim, Preafericitul Daniel a avut numai cuvinte de laudă, spunând despre acesta că oferăînaltădemnitate Eparhiei Râmnicului, fiind un apărător al credinței creștin-ortodoxe, cultivând nevoia de comuniune bisericească , dar și un mare iubitor de culturăce a înființat muzee și a promovat cultura românească . Tot pe aceeași linie s-a încadrat Patriarhul și când a vorbit despre noul Episcop Vicar, Emilian Lovișteanul, calificându-l ca fiind un om de valoare, pe care l-a cunoscut pe când lucra la tipografia Mănăstirii Neamț și pe care l-a adus la Iași săîl învețe săscrie că rți, îndemnându-l sălase tipărirea în seama altora.

Mulțumiri

La final, noul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a mulțumit lui Dumnezeu și celor trei ierarhi prin care a primit darul arhieriei. "În aceste momente sfinte din viața mea, aduc în primul rând mulțumire lui Dumnezeu pentru darul vieții și harul arhieriei, pe care l-am primit astăzi prin punerea mâinilor și prin rugăciunile citite și săvârșite de că tre Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de că tre Înaltpreasfințitul Părinte Irineu și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și de ceilalți ierarhi ai Sfântului Sinod aflați de Față . Vămulțumesc Preafericirea Voastrăpentru pilda, dragostea și povățuirea pe care mi-ați arătat-o de când m-ați chemat la Mănăstirea Neamț la Centrul Eparhial din Iași unde în preajma Preafericirii Voastre am învățat ce însemnăa fi ierarh în toată frumusețea, complexitatea și greutatea acestei înalte slujiri", a spus acesta, întărind promisiunea de a-l ajuta pe Gherasim, Arhiepiscopului Râmnicului, săcultive dragostea pentru oameni și săbucure sufletele oamenilor pentru lucrarea de mântuire.

Alexandra Iordache

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...