Oltchim respectălegislația Europeană

26 Noi 2009

Comunicat de presă

Statul român, în calitate de acționar majoritar al Oltchim SA, având în vedere problemele financiare cauzate de actuala crizăeconomică , a decis săsusținăachiziționarea activității de petrochimie din cadrul Arpechim Pitești, care este principalul furnizor de materie primăal combinatului. această achiziție este o necesitate pentru Oltchim, deoarece, ca efect direct al opririi acestor instalații în trimestrul IV 2008, activitatea Oltchim s-a redus cu 60%, iar compania a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria combinatului, respectiv 63 milioane euro la sfârșitul anului 2008, deși la 9 luni se înregistra profit din exploatare în valoare de peste 8 milioane euro.

Pentru rezolvarea acestei situații, statul român intenționeazăsăacorde o garanție în nume și cont stat, în valoare de 49,6 milioane euro, ceea ce reprezintă80% din creditul în valoare de 62 milioane euro, ce se obține pentru achiziționarea acestui furnizor de materie primă, precum și pentru repornirea instalațiilor respective și capital de lucru. Garanția va fi acordatăîn baza unei scheme de ajutor aprobatăde Comisia Europeană pentru România în temeiul Cadrului temporar.

Statul român, acționarul majoritar al Oltchim SA, prin intermediul Consiliului Concurenței, a depus la Comisia Europeană în luna iunie 2009, în baza unei proceduri de prenotificare, toate documentele necesare care au demonstrat că emiterea acestei garanții nu încalcă legislația în domeniul ajutorului de stat pe Cadru temporar. Printre documentele transmise Comisiei Europene se numărăstudii de piață, studii tehnice privind programul de retehnologizare al Oltchim și Arpechim, studii financiare, toate întocmite de firme prestigioase la nivel internațional. Documentele au fost însoțite de opiniile legale ale unor case de avocaturădin România și Bruxelles care susțin legalitatea în conformitate cu legislația Europeană .

Rezultatele financiare ale Oltchim aratăcă societatea nu se aflăîn dificultate la data de 1 iulie 2008, luatăca referințăde Cadrul temporar pentru actuala crizăFinanciară și economică internațională.

Compania Oltchim SA considerăcă investigația aprofundatăa Comisiei Europene în privința garanției în valoare de 49,6 milioane de euro, declanșatăca urmare a plângerilor acționarului minoritar PCC SE, ale că rui intenții legate de Oltchim sunt deja binecunoscute, permite Comisiei săanalizeze într-o procedurăformalăo situație pe care o cunoaște deja.

Considerăm că investigația aprofundatăeste un demers pozitiv și apreciem că , în urma acesteia, se va clarifica în mod definitiv faptul că măsurile care privesc viitorul Oltchim sunt luate în conformitate cu reglementările europene.

Conducerea Oltchim SA se așteaptăca forurile competente săse pronunțe cât mai rapid pentru rezolvarea acestui diferend provocat de acționarul minoritar ostil PCC SE, pentru a permite ca activitatea Oltchim sărevinăla normalitate.

    " Constantin Roibu, Președinte al Consiliului de Administrație

      Director General - Oltchim SA

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

16
Ian2020
Despre morți numai de bine!

Despre morți numai de bine!

Written byRomeo POPESCU

"În singuratate înveți rugăciunea și meditația care îți arată că ea, singuratatea, nu există." - Ioan Gyuri Pascu Despre regretata Cristina Țopescu este vorba. O tragedie neașteptată. Nici nu a început bine anul și o veste dramatică a întristat România....

Opinii

06
Ian2020
Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Written byMagda POPESCU

Continentul australian se poate transforma în orice secundă într-o catastrofă climatică fără precedent, incendiile care au cuprins întreg continentul fiind în plină desfășurare și la ora când scriu aceste rânduri. Imaginile apocaliptice care ne vin de acolo, din locul în...