Săptămâna vâlceană pe scurt

07 Ian 2008

Președintele consiliului județean, Dumitru Bușe, a primit, anul trecut, cadou de Crăciun, o soră. Femeia, în vârstăde 40 de ani, locuiește în Italia. Cei doi frați nu s-au cunoscut până acum pentru că părinții lui Bușe au divorțat, iar tatăl său s-a recă sătorit, După care a mai avut 2 copii " proiectul de transformare a că minului de Bătrâni în locuințe sociale este în impas în acest moment. Poate ne explică și nouăMaria Sa "Măndel" Frâncu pentru că anul trecut nu a existat nici o conferințăde presă în care sănu se batăcu pumnii în piept, afirmând sus și tare că el aduce bani în județul Vâlcea

 

" Acum, După Revelion, românii își pun întrebarea "Cât voi avea leafa în 2008?". Pentru mulți, o "leafădecentă" a început săfie număratăde la 1.000 de euro în sus, pentru foarte mulți - de la salariul mediu pe economie. Acest termen statistic este, însă , o mixturăîntre mulți care câștigă puțin și câțiva care câștigă mult. Norocoșii care au câștigat semnificativ mai mult au fost cei din intermedierile financiare, administrație publică și apărare. Mult mai numeroși au fost, însă , cei care s-au situat cu sume semnificative sub medie, între 800 și 900 de lei: angajații din hoteluri și restaurante, prelucrarea lemnului, industria textilă, pielărie, silvicultură, agricultură- în total vreo 600.000 de oameni. Toți cei din ramurile economice "sărace", ca și cei din ramurile mai bogate, dar care nu se ridică la câștigul mediu al ramurii, vor dori lefuri mai mari. După lupte aprige cu Guvernul - cel mai mare patron al României -, confederațiile sindicale au reușit săridice salariul minim doar la 500 de lei pentru necalificați și 1.000 pentru titrați. De acum începe lupta sindicatelor din întreprinderi pentru lefuri mai mari. Minimul de 500 de lei smuls de la guvernanți pentru necalificați nu înseamnă mare lucru. până și guvernanții sunt convinși că numărul real al celor care lucrează"pe minim" este mult mai mic decât aratădatele statistice, majoritatea luând bani la gri - 500 de lei pe cartea de muncă , iar restul pe sub mână. Minimul la nivel național este însă important pentru că "saltă" grila de salarizare și reprezintăbaza de negociere pentru toate ramurile economice. În transporturi, de pildă, negocierile pentru anul acesta au ridicat salariul minim pe ramurăla 700 de lei. În metalurgie, sindicatele și patronatele se ceartăîncă , dar nu atât pe minim, ci pe salariile muncitorilor calificați, totul pornind însă de la cele ale necalificaților. Unde nu sunt sindicate, nu sunt nici negocieri, dar angajații își calculeazăsinguri cât le-ar trebui drept "leafădecentă" și pleacă dacă primesc mai puțin. Pentru că , odatăcu integrarea în Uniunea Europeană , românii au învățat nu numai prețurile de dincolo, ci și "cursul" salariilor și mulți dintre cei care nu au plecat încă îți pot spune prețul exact pe califică ri și țări, cât costăsă-ți închiriezi o locuință, unde să-ți faci cumpărăturile etc. De aceea, După întrebarea "Cât voi avea leafa?" se va pune și o a doua întrebare: "Unde voi lua leafa, în România sau în afară?"

" În mintea celor mai mulți dintre români, numele politicienilor rămâne legat de diferite scandaluri apărute prin presă . Numele premierului că lin Popescu Tăriceanu este legat, în primul rând, de speculațiile pe care le-a făcut la bursă(20,1 la sută) și de telefonul dat procurorului general Botoș în cazul Dinu Patriciu (13 la sută). Numele lui Adrian Năstase este legat, într-o proporție covârșitoare de un mare scandal - moștenirea mătușii Tamara (86,9 la sută). Semne de întrebare a ridicat și averea nejustificatăa fostului premier pentru 9,1 la sutădin participanții la un sondaj. Șapte la sutădin repondenți asociazănumele președintelui PSD, Mircea Geoană, de diferendele acestuia cu Ion Iliescu, 17,8 la sută- de afacerea "Costea", iar 12,4 la sută- de proveniența averii sale. Rezultatele provin în urma unui sondaj de opinie, realizat de "Grupul de Studii Sociale 2000", la comanda Multimedia Political Communication. Păcat că acest sondaj nu a avut loc și la Vâlcea pentru că , cu siguranță, se găseau destui politicieni vâlceni care săocupe locuri fruntașe. De pildă, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Bușe, a primit, anul trecut, cadou de Crăciun, o soră. Femeia, în vârstăde 40 de ani, locuiește în Italia. Cei doi frați nu s-au cunoscut până acum pentru că părinții lui Bușe au divorțat, iar tatăl său s-a recă sătorit, După care a mai avut 2 copii. Sora sa a venit în România special pentru a-și cunoaște fratele. Bușe a declarat unei publicații vâlcene: "Provin dintr-o familie despărțită. Tatăl meu și-a refăcut viața și a mai avut trei copii. Nu mi-am văzut niciodatăpână acum frații. Anul acesta, Moșul mi-a adus-o pe sora mea care trăiește în Italia. Asta mi-a oferit Crăciunul - o împlinire! Ne-am că utat reciproc și acum ne-am văzut pentru prima dată". Cu această ocazie, poate că va primi și Bușe o moștenire fabuloasăși îl va surclasa pe Adrian Năstase în aceea ce privește averea acestuia.

" În ultima zi a anului trecut, la Primăria Râmnicului a avut loc o ședințăextraordinarăa Consiliului Local, de la care au lipsit opt aleși locali. În cadrul ședinței au fost dezbătute doar două puncte: o completare a Hotărârii Consiliului Local nr. 154/2007 privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2008, precum și o ultimărectificare de buget pentru anul 2007. Așadar, rectificarea de buget făcea referire la faptul că într-o ședințăa Guvernului s-a hotărât ca săse retragă5 miliarde de lei vechi din bugetul municipiului Rm. Vâlcea, bani ce erau alocați pentru transformarea fostului că min de bătrâni din Ostroveni în locuințe sociale. Reamintim că suma totalăalocatăpentru acest obiectiv a fost de 7 miliarde lei vechi, însă în urmăcu ceva timp s-au mai retras 2 miliarde de lei vechi. Primarul Mircea Gutău a ținut sămenționeze faptul că municipalitatea a cheltuit nu mai puțin de 1,5 miliarde pentru proiectare, organizând în același timp și licitația. Așadar, acest proiect important pentru Râmnic este în impas în acest moment, iar motivul pentru care banii au fost retrași din bugetului municipiului nostru nu se știe încă . Poate ne explică și nouăMaria Sa "Măndel" Frâncu pentru că anul trecut nu a existat nici o conferințăde presă în care sănu se batăcu pumnii în piept, afirmând sus și tare că el aduce bani în județul Vâlcea. Ne aducem și acum aminte cum, în momentul în care cei 7 miliarde de lei vechi au fost alocați pentru acest proiect, Mircea Gutău i-a mulțumit public lui Frâncu pentru contribuția adusă. Acum, edilul Râmnicului, a mărturisit că din bun simț nu-și retrage mulțumirile, deși ar trebui.

" Ancheta Continuă în dosarul fraudării concursului pentru șefia unor parchete, chiar dacă cei trei inculpați - doi procurori și un notar - se aflăîn libertate. Procurorii DNA au început deja să-i citeze pe câțiva dintre membrii CSM. Primul a fost Cristian Deliorga. Despre prietenia acestuia cu Sterian Guli - câștigă torul șefiei Parchetului de pe lângă Tribunalul București - presa a scris imediat ce au apărut primele infromații despre această anchetă. Despre el este vorba în mesajul primit de candidatul Dumitru Gheorghe de la sursa sa din București - Deliorga a petrecut o săptămână, în luna octombrie, la Monaco, alături de șeful CSM Anton Pandrea. El s-a abținut dealtfel săparticipe și la ședința în care secția de procurori a CSM a avizat reținerea și apoi propunerea de arestare preventivăa celor doi procurori. până la finalizarea anchetei însă amândoi au fost suspendați din magistratură. Cei doi procurorii inculpați pentru fraudarea examenelor pentru șefia unor parchete ar fi avut sprijin din interiorul CSM. Acest lucru reiese din convorbirile telefonice interceptate de anchetatori. Magistrații folosesc în discuții termenul de "prăjitură" pentru subiectele de la concurs. Un membru al comisiei de examinare îi recomandăcandidatului săînvețe jumătate din materie, pentru că nu are decât jumătate de "prăjitură". În data de 16 octombrie, procurorul Dumitru Gheorghe, care-și dorea cu ardoare postul de șef al Parchetului Curții de Apel Pitești vorbește cu judecă torul Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Vâlcea. Judecă torul îl asigurăcă știe pe cineva la București care-l poate ajuta, ba chiar poate interveni pe lângă membrii CSM. Era vorba despre notarul Gheorghe Bucur, fost judecă tor la Instanța Supremăși fost membru CSM. Telefoanele procurorului sunt puse însă sub ascultare de colegii de la DIICOT Argeș, acesta fiind bănuit că încerca sămușamalizeze un dosar. După două zile de la discuție, are loc o întâlnire între cei trei într-un restaurant din Capitală, unde candidatul burdușește cu bunătățuri porbagajul lui Bucur. A fost nevoie de mai puțin de o săptămânăca fostul judecă tor să-i trimităvorbăcandidatului: "S-a vorbit cu omul care este plecat cu Pandrea (n.r. președintele CSM) la Monaco... și a promis că va ajuta la examenele din comisiile cu procurorii, unde totul va fi ok". Tot Bucur, susțin procurorii anticorupție, s-a ocupat ca 15.000 de euro săajungădin partea candidatului la unul dintre membrii comisiei de examinare - procurorul Eugen Cojocaru, de la Parchetul General. Despre el, anchetatorii susțin că a intermediat și fraudat un alt post de șef - la Parchetul Tribunalului București, lăudându-se chiar la un prieten cu această reușită. El ar fi reușit săo convingăpe șefa comisiei de examinare - fost adjunct al procurorului general - să-i dea o parte din subiecte.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...