Svetlana Preoteasa hărțuiește inspectorii școlari PD

14 Iun 2007

Uraganul schimbărilor politice lovește și în Inspectoratul Școlar Județean " Svetlana Preoteasa vrea săscape de inspectorii și directorii Casei Corpului Didactic, înscriși sau susținuți de democrați " un ordin de ultim moment al ministrului, făcut la repezealăși cam pe lângă lege, cere evaluarea, în luna iunie, a conducerilor Inspectoratelor Școlare din întreaga țară " la Vâlcea, schimbarea îi vizează, în principal, pe Ion Gava (inspector școlar general adjunct - membru PD), Maria Ochescu (director al Casei Corpului Didactic - membru PD) și Gabriela  Ene (inspector școlar general șef adjunct) " Ene a renunțat, cu puțin timp în urmă, la calitatea de consilier local și membru PNL, în urma cererii imperative a fostului său șef de partid, Emilian Frâncu, de a demisiona " înlocuirea sa din funcție era previzibilă, având în vedere că ex-liberala se afla, de ceva vreme, pe "lista neagră" a Svetlanei Preoteasa " paradoxal, în legile învățământului nu se prevăd niciunde evaluări în iunie, ci în august, adică la finalizarea anului școlar în curs

 

 

Anii scurși de la Revoluția din 1989 ne-au demonstrat că mai toate guvernările care s-au perindat prin Ministerul Educației și Cercetării, au avut viziuni dintre cele mai fanteziste despre ceea ce semnifică reforma în domeniu. Cei mai mulți cu funcții de conducere în minister - ajunși de multe ori pe scaune mai înalte decât vraful de că rți citite într-o viațăde om - au recurs la tot soiul de vendete politice, conduși de patimi personale, ridicate, de cele mai multe ori, la rang de ură. Acum, noul ministru al Învățământului, Cristian Adomniței, un demn continuator al practicilor inventate de predecesorii săi ce au deținut funcția de șef al ministerului, a trecut la epurarea tuturor inspectorilor școlari care sunt membri PD sau susținuți de partidul amintit. Schimbările nu se fac, însă , ținând seama de criteriile profesionale, ci După cum bate vântul politic.

Dorința noilor șefi de la Ministerul Învățământului de a schimba inspectorii și directorii Casei Corpului Didactic (CCD) a devenit, deja, o temăde actualitate. Însuși, Cristian Adomniței, ministrul Educației, Cercetării și Tineretului, a declarat, de curând, că demisia inspectorilor școlari susținuți de PD ar fi trebuit săfie "o obligație morală". "Ar fi trebuit săfie măcar o obligație moralăpentru cei sprijiniți de PD săplece singuri. Nedând curs acestei obligații morale, fiecare are libertatea de a alege. Am spus că e moral, nu și legal. Toata lumea va fi evaluată", zicea el.

 

Ministrul ignorant

 

Cristian Adomniței este unul dintre cei mai slabi miniștri ai Învățământului de până acum. Deși este un ministru european, el nu a reușit să-și punăla punct nici cele mai elementare informații legate de Uniunea Europeană . În urmă  cu ceva timp, el a picat un simplu test de culturăgeneralădespre U.E., făcându-se de râs în fața unor elevi de școalăgenerală. Adomniței i-a întrebat câte stele sunt pe steagul U.E, iar copiii au răspuns cu convingere "două sprezece". Deși habar nu avea câte stele numărăstindardul Uniunii Europene, acesta susținea cu îndârjire că sunt "cincisprezece". Spre convingerea ministrului, elevii au numărat stelele, demonstrându-i cât de habarnist este. Apoi, a încercat săse scuze, declarând că a fost prost informat de consilierii săi.

 

Prigoana liberală

 

În urmăcu câteva numere, VOCEA VÂLCII aducea în atenția opiniei publice faptul că liberala Svetlana Preoteasa, o anonimăprofesoarăde școalăgeneralăfărătoate gradele didactice, a fost numităîn funcția de  secretar de stat în cadrul Ministerului Învățământului. La puțin timp După venirea sa pe acest post, inspectorii înregimentați politic sau susținuți de PD au spus că Preoteasa i-a amenințat cu schimbarea. Pentru a scă pa cât mai rapid de "relicvele" pediste, miniștrii Învățământului au cerut evaluarea tuturor inspectorilor școlari generali și adjuncți, precum și a directorilor Caselor Corpurilor Didactice. În mod normal, procedeul de schimbare al unui inspector din funcție este unul extrem de anevoios și de lungădurată. Mai exact, celor vizați a fi înlocuiți de pe posturi, li se verifică competența profesională. Oricât de bune ar fi rezultatele muncii lor, "indezirabililor" li se găsește oricum nod în papură.  Decizia conducerii ministrului a fost urmatăde punerea în practică a detaliilor legale, care săfaciliteze schimbarea cât mai rapidăa inspectorilor democrați. Astfel, în data de 11 iunie 2007, Ministerul Educației a trimis Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea, o adresăîn care se specifica că inspectorul general, Mihai Moldoveanu, trebuie săîntreprindătoate măsurile pentru ca fișele de evaluare a inspectorilor și a directorilor Casei Corpului Didactic săfie trimise, în original, că tre Minister. Iatăcum sunăadresa ministerului:

"Văcomunică m că , prin canalul de comunicare "ftp", s-a transmis, că tre Inspectoratele Școlare Județene/Municipiul București, OMECT nr.1223/31.05.2007, privind evaluarea inspectorilor școlari generali/inspectorilor școlari generali adjuncți din Inspectoratele Școlare și a directorilor de la casele corpului didactic. Inspectorul școlar general va întreprinde toate măsurile necesare pentru ca fișele de auto-evaluare/evaluare ale inspectorului școlar general/inspectorilor școlari generali adjuncți din Inspectoratul Școlar și a directorului de la casa corpului didactic, completate în vederea evaluării pentru activitatea managerialădesfășuratăîn anul școlar 2006-2007, săfie transmise, în original, la Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Direcția GeneralăManagementul Resurselor Umane, până la data de 14.06.2007".

 

Indezirabilii

 

Evaluarea în vederea schimbării îi vizează, în principal, pe Ion Gava (inspector școlar general adjunct - membru PD), Maria Ochescu (director al Casei Corpului Didactic - membru PD) și Gabriela  Ene (inspector școlar general șef adjunct). Menționăm că Ene a renunțat, cu puțin timp în urmă, la calitatea de consilier local și membru PNL, în urma cererii imperative a fostului său șef de partid, Emilian Frâncu, de a demisiona. Într-un articol apărut în paginile publicației noastre, văinformam că înlocuirea sa din funcție era previzibilă, având în vedere că aceasta se afla, de ceva vreme, pe "lista neagră" a liberalei Svetlana Preoteasa. Întrebatăcum comenteazădecizia Ministerului, Gabriela Ene a spus: "Evaluarea trebuia făcutăîn luna august și nu mai devreme. Dar, asta este ".

Comparativ cu ordinul ministrului de anul trecut, din noul document (referitor la evaluarea inspectorilor generali/inspectorilor școlari generali adjuncți din inspectoratele școlare și a directorilor de la casele corpului didactic) lipsește raportul explicativ al fișei de evaluare și discutarea în Consiliul de Administrație a acesteia, în vederea aprobării punctajului respectiv. Prezentul ordin face mențiunea că eventualele contestații se depun direct la cabinetul secretarului de stat pentru învățământul preuniversitar, adică la Svetlana Preoteasa, în termen de 5 zile de la comunicarea calificativului și nu 15 zile așa cum prevedea  ordinul anterior (5396/17.10.2006). Așadar, așa cum a promis ministrul Adomniței la instalare, în următoarele 2-3 săptămâni, la inspectorate, vor veni "echipe de șoc", care se vor ocupa de evaluări și, bineînțeles, de înlocuiri.

 

Legea spune altceva

 

Paradoxal, Ordinul la care făceam referire în rândurile de mai sus, a fost emis de Cristian Adomniței, așa cum văinformam în 11 iunie a.c, când în Parlamentul Românei se dezbătea, din plin, moțiunea inițiatăde  PD," Guvernul Tăriceanu trebuie săplece", și transmis Inspectoratelor Școlare din întreaga țară . În preambulul ordinului, se menționeazăcă evaluarea se va face în baza art. 52 din legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic și a contractului de management încheiat între cei care urmeazăsăfie evaluați și organele ierarhice superioare, pentru activitatea managerialădesfășuratăîn anul școlar 2006-2007, care a început la 1 septembrie 2006 și care se va încheia la 31 august 2007. La articolul 15 al Regulamentului de Organizare și Funcționare a Inspectoratelor Școlare aprobat prin ordinul 3224/1996, se precizeazăcă inspectorul școlar general este cel care "întocmește aprecierile anuale și acordăcalificativele inspectorilor școlari generali adjuncți".

Așadar, în acest caz, aprecierile de facturăprofesionalăvor fi făcute de un liberal, care a primit, de la centru, ordin precis de a face tot posibilul săgăsească fel de fel de hibe în activitatea inspectorilor PD. Având în vedere că inspectorii școlari generali adjuncți și directorii de CCD au încheiat contract managerial cu inspectorul școlar general și nu cu Ministerul Învățământului, ar fi fost firesc ca și logic ca evaluarea săse facă la nivelul Inspectoratului Școlar. În plus, legislația din domeniu nu face niciun fel de referiri la faptul că evaluările sunt programate în luna iunie, lăsând săse înțeleagăcă aprecierile și calificativele se acordăpentru activitatea desfășuratăpe întreg anul școlar. Se naște, însă , o întrebare Ce se va întâmpla în perioada 15 iunie - 31 august 2007? Cine și cum o va evalua pentru ca anul școlar săfie întreg? De remarcat că inspectorii și directorii care, în urma evaluărilor, vor obține calificativul "nesatisfăcă tor" vor fi invalidați din funcție. Comisiile de evaluare vor fi formate din cinci membri, care, spun inspectorii, au fost trimiși la Vâlcea de Adomniței și Preoteasa sătaie în "carne vie".

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Olivia Pîrvu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa olivia.pirvu@voceavalcii.ro

Website www.voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...