Membrii Biroului Electoral Județean au lucrat în "silenzio stampa"

21 Mai 2007

De referendum, BEJ a informat jurnaliștii cu jumătăți de măsur

Deși reprezentanții BEJ ar fi trebuit să-și desemneze și un purtător de cuvânt în relațiile cu presa, aceștia au considerat că e mai bine ca președintele săîndeplinească calitatea amintită, motiv pentru care informarea jurnaliștilor s-a făcut greoi " o altăconsecințăa acestui fapt a fost acela că jurnaliștii acreditați la BEJ au întâmpinat dificultăți și în ceea ce privește aflarea contestațiilor trimise Biroului de că tre persoane care au asistat la procesul de votare, simpli cetățeni sau partidele politice

 

La Biroul Electoral Județean (BEJ) Vâlcea,  amenajat la parterul Prefecturii Vâlcea, primele oare ale zile de 19 mai 2007, par destul de liniștite. Nimic nu prefigureazăagitația de mai târziu. Holurile instituției sunt aproape goale. Președintele BEJ, Mariana Ciorei, anunțămodalitatea de desfășurare al procesului de informare al mass-media locale. "Din două în două ore, se vor face raportări referitoare la numărul și procentul de voturi la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. În limita timpului disponibil, văvoi anunța dacă apare ceva demn de menționat. Vărugăm săaveți înțelegere Față de noi că nu stăm la cafele" - spunea președintele BEJ. Deși reprezentanții BEJ ar fi trebuit să-și desemneze și un purtător de cuvânt în relațiile cu presa, aceștia au considerat că e mai bine ca președintele săîndeplinească calitatea amintită, motiv pentru care informarea jurnaliștilor s-a făcut greoi și, de multe ori, pe jumătate.

O altăconsecințăa acestui fapt a fost acela că jurnaliștii acreditați la BEJ au întâmpinat dificultăți și în ceea ce privește aflarea contestațiilor trimise Biroului de că tre persoane care au asistat la procesul de votare, simpli cetățeni sau partidele politice.

Ora 11.30 - Se primesc primele rezultate parțiale ale votului la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Mariana Ciorei, președintele BEJ, ne informeazăcă estimările au fost efectuate pe 51 de localități din județul Vâlcea. Astfel, aflăm că din cei 346.143 alegători, până la ora 10.00, votaseră2.397 de persoane, adică 5,83%. "până acum participarea la vot este destul de mică , însă , sperăm ca la următoarea raportare procentul săfie mai mare"- ne-a informat președintele BEJ. Începe agitația. Printre jurnaliști circulăzvonul că la secția de votare 143, situatăla Hotel că ciulata, din că limănești, existăo afluențămare de turiști, aflați în tranzit spre Sibiu. Datoritănumărului mare de votanți, buletine de vot devin insuficiente, iar președintele comisiei de votare de aici, cere suplimentarea lor. Președintele BEJ, Mariana Ciorei, confirmăinformațiile ajunse la urechile jurnaliștilor: "De la secțiile 143, situatăîn incinta Hotelului că ciulata, și 142 ni s-a solicitat, printr-un fax, o suplimentare de 300 de buletine de vot la secția 142 și încă 600 la 143. În acest moment, suntem în faza de a redacta hotărârea de suplimentare a numărului de voturi. În scurt timp, la secțiile amintite se vor deplasa reprezentanți ai BEJ împreunăcu prefectul județului pentru a proceda la predarea buletinelor de vot" - ne mai informeazăpreședintele BEJ. Apare și prima contestație, legatăde faptul că la Lădești, în preajma unei secții de votare din localitate, funcționeazăun bar unde se vând băuturi alcoolice. Președintele BEJ spune că , în cel mai scurt timp, se vor lua măsuri pentru închiderea cârciumii.

Ora 13.30 - Cea de-a doua raportare a zilei. La ora 12.00, conform estimărilor, la urne, se înregistrau 5.117 de vâlceni (12,45%). Prezența la vot se menține, în continuare, redusă. Afluxul de turiști înregistrați la că limănești, rămâne ridicat. "Unul dintre turiști ne-a amenințat că dacă nu-l lăsăm săvoteze ne aduce televiziunea și presa pe cap. Nu a vrut săne spunăcum îl cheamă. Și-a dat doar un prenume "Dan" Nu înțeleg din ce motiv toți acei turiști voiau săvoteze la secția 143" - susține Mariana Ciorei. În cele din urmă, "misterul" autocarelor care opresc în fața secției de votare 143 este dezlegat. Informațiile legate de acest caz, ne parvin chiar din partea prefectului județului Anuța Handolescu: "Nu e nicio problemăacolo. E vorba de niște turiști care se aflau în tranzit și spuneau că se duc la Sibiu. Autocarele aparțin firmei VILEXTUR".

Ora 15.30 - La urne, se înregistrează7.554 de alegători. În procente: 18,38%. Participarea la vot este scă zută. Membrii comisei de votare a secției 143 din Hotel că ciulata, că limănești, solicităsuplimentarea numărului de buletine de vot, cu încă 400. Președintele Mariana Ciorei, anunțăcă BEJ a rămas fărăbuletine, și, prin redistriburire, secția va mai primi, pentru moment, doar 200. Și Spitalul Județean de UrgențăVâlcea rămâne fărăbuletine de vot. BEJ hotărăște suplimentarea acestora cu încă 72. Mai mulți vâlceni sesizeazăcă la Perișani existăafișe electorate în apropierea secțiilor de votare. "Un anume domn, Achim Pașolea, din Perișani, ne-a spus că lângă o secție se afla un afiș electoral. Am decis înlăturarea acestuia cât mai rapid posibil. Am mai primit o sesizare că , la Goranu, în jurul orei 14,20, lângă o secție de votare, se vând băuturi alcoolice" - ne-a spus președintele BEJ. Sesizările legate de prezența afișelor electorale în preajma secțiilor de votare se înmulțesc. "Din câte se pare, afișe electorale existăși la Podul Vinerea Mare din oraș. Cel care a făcut sesizarea spunea că el se aflăfoarte aproape de o secție de votare. Am cerut săfie luate de acolo imediat. În mod normal, ar fi trebuit îndepărtate înainte de începerea procesului de votare" - a mai spus Mariana Ciorei.

Legea Referendumului spune foarte clar - la litera r - că ,  în ziua votului, "este absolut interzisăcontinuarea campaniei electorale (aici intrând și publicitatea stradală), precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare, sau în perimetrul acestora". Amenda stipulatăde lege, în acest caz, este între 700 și 1000 RON. Singurii mandatați de legislația în vigoare de a cerceta și sancționa publicitatea stradalăafișatăîn afara campaniei electorale sunt polițiștii. Sesizările nu se opresc aici. La Perișani, primarul PNL Ion Sandu amenințăalegătorii că nu vor mai primi ajutor social dacă voteazăcontra demiterii președintelui Traian Băsescu. Informațiile ne parvin din partea a câțiva membri BEJ și nu a președintelui Mariana Ciorei, care, inițial, ne promitea solemn că ne va pune în temăcu cele mai calde incidente.

Ora 17.30 - Asociația Pro Democrația depune o sesizare conform că reia, la Laloșu,  un reprezentat PSD - membru al comisiei de votare - influențeazăprocesul de votare. "Am făcut mai multe cercetări legate de aspectul sesizat, însă informațiile nu se confirmă. O altăcontestație este legatăde faptul că , la Goranu, un cetățean, Eduard Stanca, medic de profesie, influențeazăalegătorii. Autorul sesizării l-a informat și pe șeful de post de comună, care ne-a spus că aceste aspecte nu se confirmă. Mai mult decât atât, cel care a făcut contestația spunea că medicul merge din secție în secție și le spune săvoteze "DA"" - a mai menționat Mariana Ciorei. În sfârșit, suntem informați cu privire la contestațiile depuse de partidele politice. Astfel, aflăm că președintele executiv al PSD, Dumitru Persu, a sesizat că , la Pietrari, 50 de turiști au solicitat să-și exercite dreptul de vot pe listele suplimentare. În momentul în care li s-a cerut sădea o declarație pe propria răspundere, se aratăîn contestație, aceștia au refuzat.

Ora 16.00 - Ultima raportare. Prezența la vot este 27,83%, adică 11.439 de alegători. Scandalul afișelor electorale, aflate în apropierea secțiilor de votare Continuă . La sediul BEJ se depun din ce în ce mai multe contestații, legate de acest aspect.

Ora 20.00 - Urnele de vot se închid. La televizor, pe posturile naționale, se difuzeazăexit-pollurile, realizate de CURS și CCSB, la comanda Antena 1 și TVR 1. Conform acestora, președintele suspendat Traian Băsescu a fost reconfirmat la președinția țării de 78,1 % dintre cetățenii prezenți la urne.  Potrivit sursei amintite, pentru demiterea președintelui, s-au pronunțat 21,9 % dintre alegători. La Prefecturăîncep săsosească sacii cu buletinele de vot din întreg județul.

Rezultate finale: 20 mai, ora 9.40

VOCEA VÂLCII intrăîn posesia rezultatelor finale ale procesului de vot desfășurat în Vâlcea, deși acestea urmau săfie anunțate mult mai târziu.

În județ, au fost amenajate 429 de secții de votare, iar prezența la urne a fost de 45,46%. Astfel, din cele 156.802 persoane care și-au exercitat dreptul la vot, 70,43% s-au pronunțat împotriva demiterii președintelui Traian Băsescu, în timp ce doar 29,57% au votat în favoarea suspendării. Din cele 155.381 de voturi valabil exprimate, 109.434 au fost cu NU, iar 45. 947 cu DA.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Olivia Pîrvu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa olivia.pirvu@voceavalcii.ro

Website www.voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...