RETROSPECTIVA SUSPENDĂRII

17 Mai 2007

Suspendarea lui Traian Băsescu își are rădăcinile în conflictul dintre acesta și că lin Popescu Tăriceanu, izbucnit pe 19 iulie 2005, când premierul a anunțat public că nu mai intenționeazăsădemisioneze. Alegerile anticipate asupra că rora se convenise în Alianțăîncă de la alegerile din toamnănu au mai fost, astfel, posibile, iar PNL și PD au avut nevoie în continuare de sprijinul PC și UDMR pentru o majoritate Parlamentară . Răzgândirea lui Tăriceanu a fost pusăde Băsescu pe seama lui Dinu Patriciu, ale că rui probleme cu justiția începuserăcu puțin timp înainte.

 

Anul 2005

27 mai 2005 - Dinu Patriciu, președintele Consiliului de Administrație al Rompetrol, este reținut în stare de arest pentru cercetări în dosarul privatizării Petromidia.

10 iunie 2005 - Ion Iliescu este pus oficial sub acuzare de Parchetul Militar, în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

7 iulie 2005 - că lin Popescu Tăriceanu anunța că el și membrii Cabinetului său își vor prezenta demisia: "Aceasta este o decizie irevocabilă.

Ca urmare a deciziei Curții Constituționale de a respinge o serie de articole din Legea pentru reforma Justiției, actualul Guvern este pus în imposibilitatea de a-și respecta angajamentele asumate. (...) Existăo singurăsoluție. Săne întoarcem din nou la electorat prin depunerea demisiei Guvernului și săașteptăm votul popular.

(...) Nu ne putem face că nu vedem și se impune o singurăsoluție, respectiv decizia politică privind demisia membrilor Guvernului. (...) De aceea, am anunțat membrii Cabinetului că în acest moment considerăcă actualul Executiv trebuie să-și încheie misiunea, sădemarăm procedurile necesare angajării alegerilor anticipate."

19 iulie 2005 - că lin Popescu Tăriceanu anunța că nu mai demisionează din funcția de prim-ministru, considerând că situația creatăde inundații cere "un conducă tor curajos", care "nu-și abandoneazăpoporul la greu".

21 iulie 2005 - Traian Băsescu afirma că încă mai crede în ideea alegerilor anticipate și spune că "din cauza inundațiilor s-a pierdut șansa unei guvernări puternice care săducă la îndeplinirea obiectivelor Alianței".

Băsescu spune că își dorește "o guvernare fărăcompromisuri". Reintrăîn scena politică Theodor Stolojan, pe fondul unor sondaje de opinie care susțin că electoratul îl vede ca fiind mult mai potrivit ca prim-ministru decât că lin Popescu Tăriceanu. Încep zvonurile despre negocieri între PNL și PSD.

8 august 2005 - Traian Băsescu spune că premierul că lin Popescu Tăriceanu nu și-a mai dat demisia pentru că așa i-a cerut Dinu Patriciu.

9 august 2005 - Dinu Patriciu declarăcă afirmațiile acestuia referitoare la influențele unor grupuri de interese asupra membrilor Guvernului țin de ,,teoria conspirației".

11 august 2005 - Sub amenințarea scoaterii de la guvernare, PC își dăacordul pentru schimbarea președinților celor două camere ale Parlamentului.

25 august 2005 - că lin Popescu Tăriceanu la școala de varăa tinerilor PD: "Alegerile anticipate sunt un capitol închis".

26 septembrie 2005 - Traian Băsescu afirma pentru prima datăcă momentul potrivit pentru alegerile anticipate a trecut, iar acestea nu mai pot fi aduse în discuție până în 2007.

31 octombrie 2005 - Elena Udrea îl acuzăpe Dinu Patriciu că este în spatele atacurilor la adresa președintelui Traian Băsescu. Ea susține că această campanie de presăa dus la demisia sa de la Cotroceni și anunțăcă părăsește PNL.

27 noiembrie 2005 - Theodor Stolojan cere public liberalilor sănu-l mai atace pe Băsescu, sănu se mai critice între ei, sămenținăAlianța D.A. și săapere cota unică de impozitare.

 

Anul 2006

19 ianuarie 2006 - Este demaratăurmărirea penală împotriva lui George Copos, pe atunci vicepremier, în dosarul Loteria.

13 februarie 2006 - Elena Udrea se înscrie în PD.

5 aprilie 2006 - Traian Băsescu afirma, într-o ediție specială"Marius Tucă Show", că regretăcă l-a numit pe că lin Popescu Tăriceanu în funcția de prim-ministru și că acesta s-a depărtat de obiectivele Alianței și s-a apropiat de grupuri de interese cu "miros de petrol".

12 iunie 2006 - PD decide sănu mai nominalizeze un ocupant pentru postul de vicepremier ce-i revine, încercând astfel săforțeze remanierea guvernului.

15 iunie 2006 - CNSAS decide că Dan Voiculescu a făcut poliție politică .

2 august 2006 - Dinu Patriciu recunoaște că firme de-ale sale au sponsorizat PSD în campania electoralădin toamna lui 2004.

2 septembrie 2006 - Mona Muscă și Ioan Ghișe sunt excluși din PNL pentru că au colaborat cu Securitatea.

8 septembrie 2006 - Dinu Patriciu este trimis în judecatăîn dosarul Rompetrol, fiind cercetat în conexiune cu "Afacerea Libia" și manipularea pieței de capital.

25 septembrie 2006 - Traian Băsescu îi nominalizează pe George Cristian Maior (PSD) și Claudiu Săftoiu la șefia SIE și respectiv SRI.

30 septembrie 2006 - Raluca Turcan și Cristian Boureanu sunt excluși din PNL pentru criticarea în mod public a conducerii partidului, în timp ce Dinu Patriciu scapădoar cu avertisment, deși firme ale sale au finanțat în 2004 campania celui mai important adversar politic al Alianței D.A.

18 octombrie 2006 - Valeriu Stoica este exclus din PNL.

3 decembrie 2006 - Biroul Politic al PC decide ieșirea partidului de la guvernare.

5 decembrie 2006 - Parchetul General cere demararea procedurilor pentru urmărirea penalăa lui Codruț Sereș.

7 decembrie 2006 - Exclușii din PNL, în frunte cu Theodor Stolojan, anunțăpublic formarea PLD.

18 decembrie 2006 - Traian Băsescu prezintăîn Parlament Raportul Tismăneanu, prin care este condamnat în mod oficial regimul comunist.

 

Anul 2007

11 ianuarie 2007 - Bilețelul nr. 1 - Elena Udrea afirma la Antena 3 că premierul că lin Popescu Tăriceanu a intervenit în scris la Traian Băsescu pentru a-i cere săse implice în cercetarea lui Dinu Patriciu.

17 ianuarie 2007 - Traian Băsescu face public conținutul bilețelului pomenit de Udrea: "DragăTraian, 1. Îți trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legăturăcu cercetările care au loc. 2. Dacă ai ocazia săvorbești la Parchet despre subiect?"

18 ianuarie 2007- Dan Voiculescu face public un memoriu al ALRO Slatina pe care existăo rezoluție a lui Traian Băsescu: "Rog analizați scrisoarea și dispuneți măsuri în conformitate cu interesele Guvernului și, dacă este posibil, și cu interesele Ec. Nat!"

21 ianuarie 2007 - că lin Popescu Tăriceanu îl acuzădirect pe Traian Băsescu de "încercare de instaurare a unui regim de autoritate personală, dupămodelul celui din Belarus".

12 februarie 2007 - Propunerea de suspendare a președintelui, elaboratăde PSD, este depusăla Parlament.

13 februarie 2007 - Moțiunea simplăîmpotriva ministrului Justiției, Monica Macovei, elaboratăde PSD, dar depusăde PC, este aprobatăde Senat cu 81 de voturi "pentru".

1 aprilie 2007 - Premierul că lin Popescu Tăriceanu anunțărestructurarea guvernului în formula PNL-UDMR.

13 aprilie 2007 - Traian Băsescu pentru Cotidianul: "Eu, în relația cu Guvernul, cu premierul, îmi doream modernizarea rapidăa statului; iar de cealaltăparte mi-a apărut un premier care era dependent de influența oligarhilor. În această ecuație, nu are cum săexiste împăcare."

19 aprilie 2007 - 322 de parlamentari voteazăpentru suspendarea lui Traian Băsescu.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Olivia Pîrvu

Autorul acestui material de presă poate fi contactat pe email la adresa olivia.pirvu@voceavalcii.ro

Website www.voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...