Păienjeniș', un roman în patru părți scris de Liviu Popescu a văzut lumina tiparului, sâmbătă 17 decembrie, la Craiova

26 Ian 2012

'Păienjeniș' este titlul ultimei cărți semnată de Liviu Popescu, corespondent AGERPRES de Vâlcea, apărută sâmbătă, 17 decembrie la 'Editura Sitech' din Craiova.

'Romanul 'Păienjeniș' este o saga întinsă pe patru părți unde două familii 'Edwardt și Deleanu' se joacă cu firul narativ, cu anii, cu timpul, producând un autentic roman psihologic.

Cartea este scrisă într-un mod alternativ, începe de mai multe ori și se termină paradoxal , la jumătate, după care renaște pentru a se finaliza cu începutul. Este o construcție captivantă care îi unește și îi desparte pe cei doi siamezi “ Mircea Deleanu și Karolly Edwardt “ personajele principale ale romanului.

Personajele se nasc decalat și trăiesc în lumi diferite dar mental sunt unul și acela și.

Autorul nu definește direct spațiul de lucru, pentru că acesta este o pânză, totul este o pictură care se învârte în jurul unui simbol “ Castelul. O pictura executată cu migală chiar în partea a II-a a romanului.

'Drumul a cotit-o brusc după 400 de metri și, impunător, în fața noastră apăru exact acel CASTEL! Șiam că el va fi. Castelul din tabloul unei cafenele uitate, din acea seară ploioasă. Aveam în față un castel superb, în stil victorian, pe care o iederă, acum ninsă, fără frunze, îl înghițise pe trei sferturi. O statuie mare în față, o copie a lui Venus, într-un rond din dreptul scărilor. De jur împrejur un gard viu, frumos aranjat, dar care avea acum un guler de zăpadă. Acest gard viu se continua cu balustradele din beton ale unei intrări uriașe. Geamuri înalte și cărămidă ro șie, care dădeau culoare acestei ierni atât de albe.

Antal a oprit sania în fața scărilor. S-a uitat la mine, atent. Eu eram într-o convulsie, se amestecau panica și vraja la un loc. Era vis, era realitate? Exista un castel aici, exact cum îl văzusem. Nu puteam să mă mișc. O spaimă rece mă cuprinsese, coroborată cu un optimism pal că eu, în acel moment poate, eram sedat în camera mea de la sanatoriu, poate că îmi continuam coma, iar tot ceea ce vedeam era doar imaginea semilucidă pe care mi-o propuneam. Panica îmi producea spasme. Respiram greu, pentru că trebuia să intru pe scenă și nu șitiam rolul. Eram un actor care venise la o reprezentație, dar nimerise la alta și nu avea la îndemână nimic. Improvizație. Dar până când și de ce?'

'Castelul' este așadar cheia cărții, simbolul căutat de Mircea Deleanu, de Dorin Deleanu dar și obsesia personajului negativ “ securistul Mătrăguna.

Pentru că, da, de și cartea nu are o proiecție geografică, cititorul realizează indus că acțiunea se petrece într-o Transilvanie de început de secol XX și se finalizează probabil în orașul natal, Râmnicu Vâlcea, de și ca un joc literar, el apare ca editat undeva în Mont Michel, Franța. Este o lectură fascinantă care îl duce pe cititor la malul mării, iarna printre brazi cabane dispărute misterios, dar și într-o eră medievală, în mijlocul unei cetăți teutonice, la palatul regelui Harald, o eră sublim descrisă în partea a IV “ Dumnezeu și Regii.

Partea a doua este o convorbire directă de timp prezent, desfășurată într-un vis urât “ instaurarea comunismului în România. Un dialog virtual 'Mircea Deleanu “ Clara Șefan'

Partea I reprezintă renașterea, cartea începe însă cu 'a treia zi', Partea a III-a este o nuvelă romantică prinsă însă în contextul narativ al romanului și cuprinde - motivația. Așadar romanul 'Păienjeniș' este complet și îl validează pe autor. (Considerații critice, Editura Sitech, Craiova, 2011)

Romanul va fi lansat vineri 27 ianuarie, ora 18.30, la Grand Hotel Sofianu.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

11
Iun2020
Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Alianța care poate arunca în aer scena politică din Vâlcea

Written byMagda POPESCU

Țineți minte cinci cuvinte: Buican vrea să fie președinte! Cine subestimează capacitatea politică a lui Cristian Buican face o greșeală imensă. Omul este un adevărat animal politic care știe ce vrea, dar și mai mult, știe și cum poate obține...