Centralele termice din şcolile vâlcene sunt un pericol pentru elevi

12 Sep 2010

GRAV. Anul şcolar 2010-2011 a început, însă nu sub cele mai bune auspicii. Învăţământul vâlcean este mai bulversat ca niciodată, resimţind din plin criza financiară. Este adevărat, însă, că nici autorităţile judeţului nu s-au sinchisit prea tare să rezolve toate problemele din sistemul educaţional şi tocmai de aceea mare parte din şcolile din Vâlcea şi-au deschis porţile elevilor deşi igienizarea sălilor de clasă nu s-a făcut nici până acum. Astfel că, mai bine de 15% din unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea şi-au început activitatea fără a obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Mai grav este, însă, că în 39 de şcoli inspectorii de muncă au găsit mari nereguli la sistemele de încălzire centralizată. Mai exact, centralele termice au fost închise pentru că riscau să sară în aer, nemaifiind verificate de mult timp şi neavând avizul ISCIR.

În ultima perioadă, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea au efectuat controale la 45 de unităţi de învăţământ din judeţ, constatând că în 39 din acestea centralele termice nu funcţionează normal. Printre localităţile ale căror şcoli au intrat în vizorul inspectorilor muncii se numără: Rm. Vâlcea, Drăgăşani, Berbeşti, Călimăneşti, Brezoi, Bujoreni, Budeşti, Galicea, Olanu, Goleşti, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Ioneşti, Orleşti, Alunu şi Mateeşti. În urma controalelor efectuate am constatat că foarte multe centrale termice montate, care sunt în funcţiune, nu au autorizaţie de funcţionare eliberată. Autorizaţiile de funcţionare constau în întocmirea procesului verbal de punere în funcţiune şi înregistrarea acestor centrale în registrul de evidenţă a aparatelor aflate în supraveghere. O parte din centrale nu sunt autorizate la punerea în funcţiune, iar altă parte nu au fost verificate la termenul scadent stabilit în procesul verbal de punere în funcţiune anterior” – a spus inspectorul şef al ITM Vâlcea, Ion Tănăsoiu. Astfel că, s-a decis închiderea centralelor termice din următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Generală cu Clasele I-IV „Tudor Vladimirescu” din Drăgăşani, Colegiul Tehnic Forestier din Rm. Vâlcea, Liceul Brezoi, Şcoala Generală din Ioneşti, Şcoala din Marcea, Şcoala din Fişcălia, Şcoala cu clasele I-IV Orleşti, cinci şcoli din oraşul Berbeşti, patru unităţi de învăţământ  din localitatea Alunu, două din Goleşti şi încă două din comuna Mateeşti.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, s-a plâns prefectului de Vâlcea, Petre Ungureanu, că nu are soluţii la ora actuală pentru ca cele 39 de centrale termice, a căror activitate a fost sistată, să fie autorizate ISCIR. „Am făcut şi noi verificări în teren la partea de autorizaţii sanitare, dar şi la partea de autorizaţii ISCIR a centralelor termice. Am verificat 51 de şcoli cu personalitate juridică şi cred că ar trebui găsită o alternativă pentru plata acestor autorizaţii pentru centralele termice, pentru că ştim foarte bine cu ce greutăţi se confruntă şi primăriile. Ar trebui făcută o distincţie între unităţile şcolare şi celelalte unităţi care solicită această autorizaţie pentru centralele termice, fiindcă nu dispunem de fondurile necesare. Centralele au fost instalate, dar firmele ce le-au instalat nu au mai făcut şi autorizaţia ISCIR şi nici în contracte nu au fost trecute aceste clauze şi acum problema a căzut pe capul nostru. Nu ştiu ce să facem. Trebuie să facem o solicitare către forurile superioare să ne acorde sprijin” – a mărturisit inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

13
Feb2020
Distrugerea României

Distrugerea României

Written byRomeo POPESCU

Cei care conduc destinele românești după 1989 pot fi  considerați trădători de țară. După asasinarea Ceaușeștilor, România a intrat în stare de ocupație nedeclarată și plătește tribut. Cum altfel explicați distrugerea sistematică a economiei, din ordinul și cu supervizarea celor...

Opinii

27
Apr2020
Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Să reînceapă școală sau mai bine nu?

Written byMagda POPESCU

Iată o dilemă, pe care mai marii de la Ministerului Învățământului trebuie să o rezolve cât mai rapid. Bulversarea din învățământ nu face bine nimănui, însă cel mai mult au de pierdut elevii.Școlile s-au închis de mai bine de trei...