Oltchim poate beneficia de un ajutor de stat de 20 de milioane de euro

04 Feb 2013

Spre surprinderea tuturor, acționarul minoritar PCC SE și-a luat angajamentul de a sprijini inițiativele Ministerului Economiei la Bruxelles și de a asigura materia primă la Oltchim.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Ministerul Economiei a avut loc o ședință extrem de importantă pentru soarta combinatului Oltchim, ședință la care au participat toți factorii de decizie. În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că societatea vâlceană își va putea plăti facturile curente din propria producție. Însă, pentru a produce este nevoie de materie primă. Surprinzător, cel care s-a oferit voluntar să dea materia primă la Oltchim a fost nimeni altul decât acționarul minoritar, PCC SE, care, prin reprezentantul său, Wojciech Zaremba, a declarat că va susține cauza Oltchim-ului chiar și la Bruxelles. Sigur, nu a uitat nimeni cum același acționar minoritar, PCC SE, a pus bețe-n roate combinatului vâlcean când Guvernul României a cerut Comisiei Europene acordul pentru a da un ajutor de stat Oltchim-ului.

Revenind însă, Ministerul Economiei a anunțat că atât acționarul minoritar PCC SE, cât și creditorii Oltchim-ului au fost de acord să sprijine inițiativele ministeriale. Trebuie menționat că, Guvernul Ponta va cere Comisiei Europeane acordul pentru ca Oltchim să beneficieze de un ajutor de stat în valoare de 20 de milioane de euro. De altfel, ministrul Varujan Vosganian intenționează, împreună cu reprezentanți ai investitorilor relevanți la Oltchim, să se deplaseze la Comisia Europeană pentru a avea discuții pe acest subiect cu vicepreședintele CE, Joaquin Almunia. "Creditorii Oltchim, în special băncile comerciale, s-au declarat de acord pentru această soluție, dorind să fie parte la întregul proces de salvare a combinatului. De asemenea, avocatul Teodor Cuzino, reprezentant al companiei MFC, creditor la Oltchim, a menționat că această companie ar putea deveni un investitor strategic în acest caz. Reprezentanții sindicatelor au afirmat că susțin propunerea Ministerului Economiei și au reiterat ideea că acest combinat trebuie să rămână în funcțiune, datorită rolului său important economic, social și regional. Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim, consorțiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring RPRL, reprezentată prin Niculaie Bălan, a prezentat etapele cronologice ale procedurii de insolvență, astfel încât toate părțile interesate să fie informate în mod transparent cu privire la procedurile de urmat. Având în vedere importanța problematicii Oltchim – economică, socială, regională –  soluția propusă de Ministerul Economiei ar putea urma calea Parlamentului, în vederea luării unei decizii politice" – se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

CLAUDIA STANCIU

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Redactia

Telefoane:
+40 250 735 511
+40 350 806 801
Email:
voceavalcii@yahoo.com
redactia@voceavalcii.ro

Editorial

16
Ian2020
Despre morți numai de bine!

Despre morți numai de bine!

Written byRomeo POPESCU

"În singuratate înveți rugăciunea și meditația care îți arată că ea, singuratatea, nu există." - Ioan Gyuri Pascu Despre regretata Cristina Țopescu este vorba. O tragedie neașteptată. Nici nu a început bine anul și o veste dramatică a întristat România....

Opinii

06
Ian2020
Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Arde Australia!!! Ne pasă? Ar trebui

Written byMagda POPESCU

Continentul australian se poate transforma în orice secundă într-o catastrofă climatică fără precedent, incendiile care au cuprins întreg continentul fiind în plină desfășurare și la ora când scriu aceste rânduri. Imaginile apocaliptice care ne vin de acolo, din locul în...