Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ADIO OLTCHIM: Privatizarea COMBINATULUI s-a încheiat definitiv cu un eşec

Niciunul dintre cei patru investitori care s-au arătat interesaţi de preluarea Oltchim, cel mai mare combinat chimic din Europa Centrală şi de Sud-Est, nu a depus ofertă până la termenul-limită din data de 12 decembrie a.c., astfel că Oltchim nu va mai fi privatizat. Soarta combinatului se va decide în 10 martie, când în faţa Comitetului Creditorilor, administratorii judiciari vor veni cu un plan de reorganizare, care trebuie votat.

De acum, privatizarea iese din calcul şi dacă va fi acceptat planul de reorganizare, timp de trei ani de zile, acesta va fi implementat de administratorii judiciari.

„Nu s-a prezent nimeni, nici chinezii, nici turcii, nici Vuza, nici SIF 3. S-au dovedit nişte investitori neserioşi. Noi elaborăm acum planul de reorganizare, care va fi votat de Comitetul Creditorilor în 10 martie 2015, în perioada de până atunci urmând să se înfiinţeze şi SPV-ul Oltchim”, susţine unul dintre administratori, Gheorghe Piperea.

SPV-ul va fi, de fapt, Oltchim 2, unde se vor regăsi toate ctivele viabile ale fabricii, inclusiv petrochimia de la Arpechim. Datoriile negarantate vor rămâne pe vechiul Oltchim şi, cel mai probabil, recuperarea lor se va face doar într-o măsură foarte mică.

Până în martie, activitatea Oltchim va continua ca şi până acum, necesarul de cash al societăţii urmând să fie asigurat din credite-furnizor, precum şi din eliminarea unor costuri actuale cum ar fi plata energiei şi a aburului prin terţi.

În ceea ce priveşte disponibilizările, dacă se vor mai face, conducerea societăţii este obligată să plătească plăţi compensatorii. „Am moştenit de la fosta conducere un contract defectuos de muncă, care prevede plăţi compensatorii uriaşe, între 15 şi 36 de salarii. Noi vom plăti toate aceste compensatorii, începând cu 2015, chiar dacă acest lucru înseamnă o povară de 8 milioane de euro, doar la anul”, mai spune Piperea.