Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Salvarea Oltchimului depinde de cine câştigă lupta dintre PSD şi PNL

BĂTĂLIE ÎN USL. Venit, săptămâna trecută, la Vâlcea pentru o întâlnire la Consiliul Judeţean, consilierul onorific al premierului României, Ionel Blănculescu, a anunţat că în maximum două săptămâni, alături de mari specialişti financiari, va prezenta un plan de restructurare a companiei. Sigur, acest lucru se va întâmpla numai dacă administratorii judiciari, Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, vor aproba elaborarea acestui plan de restructurare, un plan făcut de o echipă de tehnocraţi care nu vor să primească niciun leu în schimb, ci doar să contribuie la salvarea combinatului vâlcean. În acest punct, din păcate, intervine factorul politic, iar orgoliile politicienilor şi interesele lor de grup vor avea un cuvânt greu de spus. Acum, se dă o bătălie surdă, pe viaţă şi pe moarte, în interiorul USL, PSD având, se pare, o concepţie total opusă faţă de PNL în privinţa viitorului combinatului Oltchim. Lucrul acesta a reieşit foarte clar din discuţiile purtate la Vâlcea de consilierul lui Ponta, Ionel Blănculescu, cu sindicaliştii chimişti, în spatele uşilor închise.

Surprinzător sau nu, Ionel Blănculescu a venit la Vâlcea să prezinte un plan de salvare al combinatului, având acceptul şi sprijinul total al premierului Ponta. Soluţia propusă de Ionel Blănculescu în programul de restructurare se va baza pe o repunere în funcţiune a Oltchim, pe două module. Un prim modul este operaţional şi este format din centrele de profit, care pot fi chiar şi în acest moment operaţionalizate fără nicio problemă. Este vorba de secţiile de sodă caustică, de polioli şi oxio-alcooli. Cel de-al doilea modul se referă la forţa de muncă, care, susţine el, va rămâne activă şi care va reintra în funcţiune odată ce Oltchim va funcţiona la capacitate maximă.

Problema este însă că acest plan nu coincide cu cel al ministrului liberal al Economiei, Varujan Vosganian, care, prin administratorii judiciari, se grăbeşte să facă disponibilizări şi să ducă combinatul la un proces de privatizare ce, cu siguranţă, se va dovedi a fi un nou eşec. Consilierul onorific al lui Ponta le-a spus sindicaliştilor de la Oltchim că nu este deloc de acord cu planurile de privatizare ale lui Vosganian, scoţând la iveală că salvarea combinatului din Rm. Vâlcea depinde în totalitate de cine va câştiga războiul dintre PSD şi PNL. „Eu nu sunt adeptul ca statul să-şi vândă companiile. Poziţiile mele publice au fost foarte clare, sunt adeptul întăririi sectorului de stat. Am spus foarte clar că sunt total împotriva declaraţiei ministrului Economiei de privatizare. Există o teorie a extremelor care spune aşa: poţi să ai zero privat şi 100% stat sau poţi să ai 100% privat şi 0% stat. Numai că, eu spun că formula cea mai inteligentă este formula de echilibru, cu un sector din partea statului foarte puternic şi corect” – le-a spus Ionel Blănculescu sindicaliştilor de la Oltchim.

Blănculescu le-a sugerat sindicaliştilor să renunţe la proteste

Pe de altă parte, subtil, consilierul lui Ponta le-a sugerat sindicaliştilor să renunţe la proteste, pentru că nu vor obţine nimic dacă vor mai ieşi în stradă. El le-a cerut să înceapă să acţioneze inteligent şi realist, dacă vor să pună Oltchimul pe picioare. Asta pentru că dacă vor continua să ceară ca Guvernul României să aloce bani combinatului, nu vor rezolva nimic, pentru că banii nu vor veni oricum. „Banii de la Guvern vă garantez că nu vor veni niciodată, oricât aţi încerca să îi cereţi. Puteţi să faceţi câte proteste vreţi, pentru că banii nu vor veni. Vă garantez că eu cunosc această construcţie şi ştiu cum funcţionează. Uniunea Europeană nu va accepta niciodată să dea acordul pentru a veni banii la Oltchim pentru că nu vrea să creeze precedentul ca o companie să fie sprijinită de stat în detrimentul altor companii. Degeaba vă plângeţi că nu primiţi aprobare, pentru că oricum nu contează. (…) Această social – democraţie, care se află la putere, nu va avea cinismul să spună că nu îi interesează. La momentul acesta, nu mai este capitalismul la putere, iar atunci când a fost, îmbrăcat în ce haină a fost, eu am spus că este o greşeală să se aplice măsurile de austeritate şi s-a dovedit că este o greşeală. Ceea ce trebuie să facem noi acum, este să punem această problemă într-un mod inteligent, într-un mod care să nu agaseze întreaga societate şi să nu venim cu dogme. Dacă o vom ţine una şi bună că vrem lucrul respectiv, eu vă garantez că nu se poate. Niciodată cineva dintre dvs. nu va reuşi să-mi demonstreze mie că poate să împingă firul de aţă. Firul de aţă poate fi numai tras, niciodată împins, oricât de mult aţi încerca. Trebuie să fim realişti şi să fim convinşi că fiecare om din cei 3.000 de la Oltchim este foarte important şi că nu va fi abandonat în teren” – a mai spus Blănculescu.

CLAUDIA STANCIU