Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Regionalizarea împarte baronii locali în două tabere

PĂRERI ÎMPĂRŢITE. Într-un interval relativ scurt de timp, România urmează să treacă la o nouă formă de organizare teritorială, o schimbare ce va avea cu siguranţă puternice reverberaţii în economia locală. Scenariul cel mai plauzibil dă ca sigură împărţirea ţării în opt regiuni, pe modelul deja cunoscutului sistem al regiunilor de dezvoltare. Cu toate acestea, părerile sunt împărţite, iar lupta s-a mutat de la centru la nivelul baronilor locali ai USL. În judeţul Vâlcea, liberalul Buican şi pesedistul Cîlea nu ajung, nici la acest punct, la un consens. Dacă liderul PNL Vâlcea propune ca judeţul nostru să formeze o regiune cu Hunedoara, Alba, Sibiu şi Gorj, social-democratul Ion Cîlea merge pe mâna actualei regiuni de dezvoltare economică existentă şi anume Sud – Vest Oltenia. În acest joc politic, pedeliştii vâlceni sunt de partea lui Cîlea.     

Deşi nu s-a stabilit nimic concret, proiectul de regionalizare a României propus de actuala guvernare a declanşat deja o competiţie acerbă între liderii politici locali, dar şi în cadrul USL. Miza este imensă şi o reprezintă banii, atribuţiile viitoarelor regiuni şi, cel mai important, stabilirea centrelor de putere. Astfel, s-ar putea ajunge la opt regiuni de dezvoltare, iar fiecare regiune va fi condusă de un preşedinte regional, ales prin vot şi asistat de un consiliu regional. Mai mult decât atât, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a propus ca  fiecare regiune să aibă mai multe capitale: una administrativă, una economică şi alta culturală. Numai că, acum problema cea mai mare este că nici măcar useliştii nu ajung la un consens. Asta pentru că, de curând, liberalii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în varianta propusă de Liviu Dragnea, euroregiunile ar fi controlate exclusiv de baronii PSD, iar miza este una importantă, de miliarde de euro. Lupta dintre liderii centrali ai USL s-a transpus şi în teritoriu, acolo unde baronii locali au păreri total opuse. La Vâlcea, liberalul Cristian Buican propune ca judeţul nostru să formeze o regiune cu Hunedoara, Alba, Sibiu şi Gorj, în timp ce social-democratul Ion Cîlea merge pe mâna actualei regiuni de dezvoltare economică existentă şi anume Sud – Vest Oltenia. În acest joc politic, pedeliştii vâlceni sunt de partea lui Cîlea.

Cristian Buican propune: Vâlcea să formeze o regiune împreună cu Hunedoara, Alba, Sibiu şi Gorj

Într-un recent comunicat de presă, liderul PNL Vâlcea, Cristian Buican, susţine că cea mai bună variantă pentru judeţul nostru este să facă parte dintr-o regiune împreună cu Hunedoara, Alba, Sibiu şi Gorj. Deputatul vâlcean urmează să facă această propunere la dezbaterile pentru regionalizare, motivându-şi opţiune prin faptul că Vâlcea ar avea, astfel, mai multe beneficii pentru dezvoltarea unor proiecte comune şi pentru promovarea prioritară a judeţului. Cristian Buican susţine că astfel proiectele cele mai importante pentru Vâlcea ar putea fi promovate, printre acestea numărându-se dezvoltarea zonei aferente Transalpina, construcţia rapidă a autostrăzii Nădlac-Constanţa (ce va tranzita judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu şi Vâlcea), dezvoltarea colinară din vestul, nordul şi sudul grupei montane Şureanu-Parâng-Lotru, dezvoltarea turismului montan din cadrul aceleiaşi grupe montane, dezvoltarea mineritul din judeţele Hunedoara, Alba, Gorj şi Vâlcea, dezvoltarea agriculturii din sudul judeţelor Gorj şi Vâlcea şi nordul judeţelor Alba şi Sibiu sau dezvoltarea zootehniei montane şi colinare şi a produselor alimentare aferente specifică judeţelor Gorj, Vâlcea şi Sibiu. „Realizarea regionalizării nu trebuie să aibă la bază neapărat criterii istorice, ci mai mult proiecte comune şi oportunităţi de dezvoltare. Dacă dorim să asigurăm un viitor mai bun cetăţenilor, consider că regionalizarea trebuie făcută pe baza unor criterii obiective, bazate pe dezvoltarea acelor zone. Tocmai de aceea aduc în dezbaterea publică ideea formării unei regiuni care să cuprindă judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj. Sunt mult mai multe proiecte de dezvoltare pe care le putem pune în practică în cadrul unei asemenea regiuni decât în cazul deja celebrei regiuni Oltenia. Trebuie să înţelegem, o dată pentru totdeauna, că nu vom reuşi să reducem decalajele calităţii vieţii faţă de ţările occidentale dacă realizăm reforme doar de dragul unor oameni sau partide” – a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Ion Cîlea merge pe mâna regiunii Sud – Vest Oltenia

De cealaltă parte, social-democratul Ion Cîlea susţine că nu este posibilă realizarea regiunii la care visează colegul său din USL, pentru că Vâlcea nu s-ar putea dezvolta conform planurilor Uniunii Europene. Preşedintele CJ Vâlcea şi-ar dori enorm ca centrul de putere să fie în judeţul nostru, însă crede că nu avem nicio şansă. În orice caz, Ion Cîlea consideră că cea mai bună variantă pentru Vâlcea este să formeze o regiune cu Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Olt, adică regiune de dezvoltarea economică actuală Sud – Vest Oltenia. „Nu avem noi ce căuta cu Sibiu, Hunedoara şi Hunedoara. Noi trebuie să facem parte din regiune de dezvoltare economică existentă, adică Sud – Vest Oltenia. Nu ne putem dezvolta dacă nu facem parte din această regiune, mai ales că este deja structurată şi atrage fonduri de la Uniunea Europeană. Credeţi că mie nu mi-ar plăcea să fim noi centrul de putere, însă nu ne bagă nimeni în seamă. Exact acelaşi lucru s-ar întâmpla şi dacă am face parte din acea regiune propusă de Cristian Buican” – ne-a declarat liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea.

La rândul său, deputatul PSD Constantin Rădulescu crede că acestea sunt jocuri politice care nu-şi au rostul. „Mda… zice domnul Buican, hai să ne unim cu ţara! Pe mine m-ar interesa foarte tare ca în viitoarea împărţire regională, Vâlcea să fie centru regional măcar pentru 3 – 4 domenii. Muncă, sănătate, construcţii, învăţământ… Aş vrea ca la Vâlcea să găsim după regionalizare măcar 4 instituţii regionale. Până una alta, regionalizarea este în dezbatere, însă lumea trebuie să înţeleagă că eu vreau să trag jarul pe turta vâlcenilor pentru că nu merită să facă drumuri la Craiova pentru diverse probleme. Iar parlamentarii vâlceni trebuie să îşi unească forţele şi să lupte pentru Vâlcea, nu pentru grupuri de interese politice obscure” – ne-a declarat deputatul Constantin Rădulescu.

Deputatul Romeo Rădulescu crede că o schimbare i-ar bulversa pe primari

Şi pedeliştii au un cuvânt de spus în privinţa regionalizării şi alipirii judeţului Vâlcea, ori de nord, ori de sud. Deputatul Colegiului Uninominal Rm. Vâlcea Nord, Romeo Rădulescu, crede că varianta propusă de Cristian Buican nu reprezintă o soluţie în acest moment. Asta pentru că Vâlcea face deja parte dintr-o regiune de dezvoltare economică, Sud – Vest Oltenia, iar o eventuală schimbare nu ar face decât să-i bulverseze pe primarii care s-au obişnuit să îşi iniţieze şi promoveze proiectele la Craiova. „În mod normal, Vâlcea trebuie să facă parte din regiunea Sud – Vest Oltenia pentru că deja a fost structurată şi de către Uniunea Europeană. Pe Vâlcea o avantajează mai mult să fie alături de judeţe sărace din sudul ţării pentru că astfel am putea atrage mult mai multe fonduri. Dacă ne alăturăm Sibiului, ei sunt mult mai dezvoltaţi şi nu o să fie o infuzie aşa mare de fonduri europene. Propunerea ca Vâlcea să se alăture Sibiului este doar un joc politic al lui Buican, dar nu înţeleg care este miza. Eu consider că deja sunt făcute structurile în regiunea Sud – Vest Oltenia, acolo unde este şi ADR-ul şi unde toate autorităţile locale s-au învăţat să meargă. Dacă am schimba acest lucru, nu am face decât să-i debusolăm pe primari” – ne-a spus deputatul PDL Romeo Rădulescu.

CLAUDIA STANCIU