Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cula Greceanu de la Măldărești, scoasă la vânzare

AVIZ PARLAMENTARILOR/ SALVAȚ CULA GRECEANU. În acest moment Cula Greceanu de la Măldărești este închiriată de către Consiliul Județean Vâlcea de la moștenitori. Numai că, autoritățile județului au omis să plătească chiria pe anul 2012. Astfel că, după ce contractul va expira în această primăvară, succesorii lui Greceanu intenționează să scoată la vânzare Cula de la Măldărești, iar județul Vâlcea riscă să piardă una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din țară. Președintele Ion Cîlea le-a cerut parlamentarilor vâlceni să facă lobby la București și să aducă fondurile necesare pentru ca, în cel mai scurt timp, Consiliul Județean Vâlcea să cumpere Cula Greceanu de la moștenitori.     

Semnal de alarmă pentru autoritățile județului Vâlcea. Monumentele istorice au ajuns să fie scoase la vânzare din lipsa fondurilor. Este vorba de Cula Greceanu de la Măldărești, cea mai veche și mai frumoasă culă din România. După cum bine se șitie, în anul 2006, doctorița Mileta Anghel Greceanu, fiica adoptivă a ultimei descendente a Grecenilor, a cerut în instanță să fie pusă în posesia Culei Greceanu. După un proces lung și aprig, în anul 2007, moștenitoarei lui Greceanu i s-a eliberat un act de proprietate, prin care îi reveneau: imobilul Cula Greceanu din Măldărești, terenul aferent, în suprafață de 5.000 de metri pătrați, depozitul complexului muzeal (care a fost cândva salon de petreceri boierești), precum și clădirile și anexele Institutului de Cercetări Apicole din localitate. Astfel că, autorităților județului nu le-a mai rămas decât să încerce să cumpere monumentul istoric. Numai că, așa cum era de așteptat, Mileta Anghel Greceanu a cerut extrem de mulți bani pe clădire.

Cula Greceanu, închiriată de CJ pe cinci ani

La acel moment, Consiliul Județean Vâlcea era condus de conservatorul Dumitru Bușe, care i-a propus moștenitoarei lui Greceanu suma de 438.221 de lei ca despăgubire pentru imobil. Suma a fost considerată mică, iar Mileta Anghel Greceanu a continuat acțiunea în instanță, cerând Tribunalului Vâlcea să facă o expertiză tehnică prin care să se  constate valoarea clădirii. Astfel că, valoarea Culei Greceanu s-a stabilit la suma de 827.400 de lei, însă de Curtea de Apel Pitești a mai mărit puțin valoarea, ajungându-se la 900.487 de lei. Sigur, Mileta Anghel Greceanu a fost nemulțumită și de această sumă și a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a fost admis și cauza a trimis spre rejudecare Curții de Apel Pitești, care în luna decembrie a anului 2006, a stabilit valoarea despăgubirilor la suma de 1.379.800 de lei. Și această decizie a fost atacată cu recurs de ambele părți, iar prin decizia civilă din 23 octombrie 2007 Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea în natură a Culei Greceanu, împreună cu anexele, construcțiile și terenul aferent.

Ulterior, în anul 2008, autoritățile județului au ajuns la o înțelegere cu actualii proprietari, aceștia din urmă fiind de acord să dea sub închiriere Cula Greceanu către Consiliul Județean Vâlcea, pe o perioadă de cinci ani.

Contractul expiră în primăvară

Ei bine, acea perioadă s-a scurs, iar autoritățile județene se pare că au uitat să- și plătească chiria pe anul 2012, motiv pentru care moștenitoarea Mileta Anghel Greceanu vrea ca, în primăvara acestui an, să scoată Cula Greceanu la vânzare. Cu ocazia unei întâlniri cu parlamentarii vâlceni, președintele CJ, Ion Cîlea, a cerut sprijinul acestora, solicitând să facă inițiative legislative și lobby pentru ca această clădire să rămână patrimoniu istoric al județului Vâlcea. Sigur, valoarea monumentului istoric a crescut considerabil acum, iar în perioada următoare va fi necesară o nouă evaluare. ” Moștenitorii ne-au dat în judecată și acum vor să scoată la vânzare Cula Greceanu de la Măldărești. Este o mare problemă pentru că aparține Complexului Muzeal din Măldărești și Muzeului Județean Vâlcea și este monument istoric de arhitectură de categoria valorică A, care datează din secolul al XVIII-lea. Ne facem de râs dacă pierdem această Culă de la Măldărești” „a declarat Ion Cîlea, trăgând pe această cale un semnal de alarmă.

Fascinanta istorie a Culei Greceanu

Cula Greceanu este cel mai vechi monument istoric de acest tip, dar și cel mai frumos. S-a păstrat acest nume întrucât, în timp, a trecut prin zestre de la familia Măldărescu la familia Greceanu. O veche legendă  spune că acest edificiu a fost construit de unul din căpitanii lui Mihai Viteazul „Tudor Măldar, însă argumentele istorice scot la iveală că acest monument istoric datează din secolul al XVIII-lea, când Cula Greceanu ar fi fost fie reclădită, fie ridicată din temelii de ” jupân Gheorghe Măldărescu și jupânița ego Eva” .

Trebuie remarcat că în arhitectura Culei Greceanu sunt prezente câteva indicii ale stilului brâncovenesc: ferestrele pivniței lucrate în piatră traforată, cele două cerdace cu arcade și bolțile de penetrare din încăperea de la etajul I care întăresc aceste afirmații.

Ca o particularitate a acestei construcții, care o situează printre cele mai vechi de acest tip din țară, la Cula Greceanu pivnița nu comunică cu etajul. Aceasta prezintă avantajul că, în caz de primejdie, restul ansamblului era izolat, dar și dezavantajul că, fiind ușor adâncită în pământ, ferestrele și cerdacul de la etaj puteau fi mai ușor accesibile răufăcătorilor.

Începând cu anul 1967, Cula Greceanu, ce a fost anterior restaurată, a fost deschisă publicului vizitator. În prezent, acest superb monument istoric încearcă să ilustreze, prin expozițiile interioare, atmosfera de la curtea boierească a unui oltean.

CLAUDIA STANCIU