Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Biserica se scaldă în sute de milioane de euro și milogește bani de la stat

INSOLENȚĂ. De ani de zile, mass-media locală și centrală, dar și societatea civilă trag un semnal de alarmă asupra evaziunilor fiscale ce se produc în bisericile din România. Bani cu grămada intră în visteria Patriarhiei Române, iar popii mai au tupeul să milogească și bani de la stat. S-a ajuns la o asemenea insolență încât la mânăstirile din țară s-au afișat liste de prețuri pentru acatiste, iar banii încasați nu se regăsesc în nicio contabilitate și nu sunt taxați de stat. Acum, însă, în prag de sărăcie cruntă, românii s-au săturat de preoții care le bagă mâna-n buzunar fără nicio jenă. Tocmai de aceea, recent, societatea civilă, prin glasul a 23 de asociații non-guvernamentale și fundații, a cerut parlamentarilor români să stopeze infuzia de bani de la stat către biserici.

Nu puțini sunt cei care susțin că bisericile se pot întreține și prin forțe proprii, prin banii ce-i încasează fără niciun document de la credincio și, neavând nevoie de ajutorul financiar al statului. Sigur, nu contestă nimeni că biserica are rolul ei în societate, însă în ultimii 20 de ani s-a exagerat cu construirea de biserici noi, în timp ce bani pentru spitale și pentru șicoli se dau din ce în ce mai puțini. Dacă nu se șitie încă, trebuie să aducem la cunoștința opiniei publice că, anual, nu mai puțin de 500 de milioane de euro merg către biserici. Banii aceștia nu se șitie unde se duc, însă cert este că preoții nu donează nici măcar un amărât de leu pentru copiii bolnavi, pentru bătrânii cu pensiile extrem de mici nu le permit să- și mai cumpere medicamente sau pentru familiile sărmane ce mor de foame în case.

Afacerile popești

Așa cum spuneam, de foarte mulți ani, la bisericile din România evaziunea fiscală este în floare. Popii au ajuns să se roage să moară câți mai mulți credincio și pentru a le taxa familiile pentru slujba de înmormântare. Până a ajunge la groapă însă, preoții fac tot posibilul să le golească buzunarele credincio șilor, percepând tot felul de taxe, mai mult sau mai puțin obligatorii: taxa de contribuție anuală la biserica de care aparții, taxa pentru Bobotează, taxa pentru Paști, taxa pentru Crăciun și multe alte taxe de acest gen. Iar banii pe care fiecare preot îi încasează de la sute și mii de familii intră într-un buzunar bisericesc ce nu are fund. Astfel s-a ajuns ca fețele bisericești să fie printre cele mai bogate din România, strângând averi incomensurabile, în timp ce populația este din ce în ce mai săracă.

Așadar, după ce că Biserica Ortodoxă Română face o evaziune fiscală dublă sau triplă, mai și primește o grămadă de bani de la bugetul de stat, în timp ce altor bugetari li se dă cu țârâita. Spitalele nu mai au bani de medicamente, Poliția nu are bani de benzină să patruleze și nababii de la vârful BOR se lăfăie în limuzine de lux. Jenant este că pe ulițele satelor, preoții merg în ma șini de zeci de mii de euro, iar credincio și înaintează cu greu în nămol.

Ajutorul politic dat de biserici, răsplată de la stat

Ajutorul pe care de ani de zile statul îl acordă bisericii are și o explicație, pe de-o parte. Ne aducem bine aminte că, pe vremea guvernării Tăriceanu s-au ” injectat” sute de milioane de lei în teritoriu, pentru construirea de biserici și pentru modernizarea mănăstirilor. Numai la Vâlcea, pe atunci parlamentarul Emilian Frâncu, dar și deputatul PSD Aurel Vlădoiu, la fiecare conferință de presă, aduceau în vederea opiniei publice că au obținut bani de la Guvernul României pentru zeci de biserici și mănăstiri vâlcene. Sigur, ajutorul politicienilor nu era unul dezinteresat, iar preoții îi ajutau cu mare plăcere în campania electorală, în schimbul unor sume frumușele pentru parohiile lor.

Este de-a dreptul ru șinos pentru BOR faptul că, într-o foarte mare măsură, politicul controlează activitățile și simpatiile sale. Preoții au ajuns la un asemenea nivel încât se orientează după zona politică, mai ceva ca floarea-soarelui după soare. De fapt, dacă stăm bine și ne gândim, este o simbioză din care ambele părți au de câștigat, iar singurii păgubiți și mințiți sunt cetățenii.

Zgârcenia BOR-ului

Puținii oameni care au mai rămas cu picioarele pe pământ susțin cu tărie că biserica a fost întotdeauna un sistem de control al ” turmei” și cum nu toți dispun de televizor sau nu se mai uită la el, statul are nevoie de acest sistem pentru a restricționa gândirea oamenilor. Aceasta, probabil, este o scuză a autorităților care nu au reacționat până acum la abuzurile și la încălcările legii de către BOR. Însă, strigător la cer este faptul că de și învârt sute de milioane de euro, popii din România nu s-au gândit nicio clipă să- și ajute aproapele. Nu am auzit până acum ca Biserica Ortodoxă Română să doneze cât de puțin pentru cazurile sociale ce se înmulțesc pe zi ce trece la noi în țară. Vedem la televizor copii bolnavi de cancer care nu pot fi tratați din cauza lipsei banilor, pensionari care își dau ultima suflare stând la cozile interminabile pentru 20-30 de lei, familii care nu au ce pune de mâncare pe masă și bătrâni care, după o viață de muncă grea, ajung să doarmă în stradă. Iar, biserica privește nepăsătoare la aceste drame și, sfidându- și credincio și, se ” scaldă” în bani și în lux.

Un exemplu în acest sens îl putem da chiar din județul Vâlcea. În urmă cu câțiva ani de zile, la nivelul județului nostru, s-a pus problema lipsei căminelor de bătrâni, autoritățile susținând atunci că sunt zeci de bătrâni care nu mai au un acoperiș deasupra capului. Atunci, s-a cerut ajutorul Arhiepiscopiei Râmnicului, autoritățile județului solicitând ca fiecare mănăstire să preia câțiva dintre acei bătrâni abandonați și să le dea câte o cameră în spațiilor lor de cazare, iar cheltuielile să fie suportate din pensiile oamenilor. Spre surprinderea tuturor, înaltele capete bisericești de la Vâlcea au refuzat acest lucru, invocând motive de-a dreptul puerile.

STOP infuziei de bani de la stat către biserici

Luând în calcul toate considerentele menționate și de noi în acest articol, societatea civilă a decis să ia poziție împotriva BOR, cerând să se înceteze infuzia de bani de la stat către bisericile din România. Cele 23 de organizații non-guvernamentale, care s-au înscris în acest demers, propun ca acești bani să meargă către spitale și șicoli, pentru că, așa cum spuneam, oricum bisericile se pot autofinanța din contribuția enoria șilor.

Mai mult, ONG-urile au lansat un apel către Parlament, cerându-le deputaților și senatorilor să stopeze finanțarea bisericilor din bani publici. ” Anual, statul oferă cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalentă cu 0,4% din PIB-ul României, valoare anunțată de însă și Patriarhia BOR. Pentru comparație, reamintim că nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB” , se arată în scrisoarea deschisă a reprezentanților societății civile. Scrisoarea deschisă va fi trimisă președinților celor două camere ale Parlamentului, premierului, șiefului Comisiei Europene, șiefului misiunii FMI și directorului biroului Băncii Mondiale din România. ” Ni se pare o iresponsabilitate ca, pe fondul crizei financiare prin care trecem, Guvernul României să dea bani la biserici. Bisericile ar trebui să se gestioneze singure, pentru că nu sunt instituții de stat și nu este corect să beneficieze de bani din bugetul statului. Este o problemă ce ține de o bună guvernare și de o prioritate corectă a cheltuielilor guvernamentale. Teama noastră majoră este că aceste fonduri sunt destinate construcției Catedralei Neamului, șitiut fiind faptul că înaltele fețe bisericești au făcut apeluri pentru obținerea de bani. Intenționăm să sensibilizăm politicienii cu acest demers perseverent al nostru, pentru ca banii destinați bisericilor să ajungă la domenii precum educația sau sănătatea, care au mare nevoie de aceste fonduri” – ne-a declarat Irina Zamfirescu, reprezentant ActiveWatch.

Printre ONG-urile ce s-au înscris în demersul de a le cere public autorităților române de a înceta infuzia de bani de la stat către biserici se numără: Asociația Secular – Umanistă din România (ASUR), ActiveWatch, Expediție în Cultură, Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Fundația Population Services International în România, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația Start Focus, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics, Asociația REPER21, Asociația EPAS, Asociația ACCEPT, Fundația Alături de Voi, Fundația PACT, Asociația Salvați Dunărea și Delta, Green Hours & Teatrul LUNI, Agenția de Dezvoltare Comunitară ” Împreună” , Asociația Edusfera, Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație, Grupul h.arta, Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie – RPER (Franța).

CLAUDIA STANCIU