Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Chestorul Muntean, luat în colimator de primarii din Vâlcea

CONFLICT. Nemulţumiţi că nu mai au decât un poliţist în localitate care nu poate să asigure ordinea şi siguranţa publică, edilii vâlceni i-au apostrofat pe mai marii şefi ai Poliţiei Române, care, anul trecut, au decis să reorganizeze Poliţia Rurală. Nu mică le-a fost mirarea să afle că însuşi noul şef al Inspectoratului de Poliţie Vâlcea, chestorul Ioan Lucian Muntean, a fost unul dintre „vinovaţi”, el recunoscând că din funcţia pe care a deţinut-o până de curând, de adjunct al generalului Poliţiei Române, a contribuit consistent la reorganizarea Poliţiei Rurale.    

Nici nu s-a instalat bine în postul de inspector – şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, că, imediat, chestorul Ioan Lucian Muntean a şi fost luat în colimator de primarii localităţilor vâlcene, nemulţumiţi fiind aceştia din urmă de rezultatele obţinute de Poliţia Rurală în urma reorganizării ce a avut loc anul trecut. În cadrul unei şedinţe de la Prefectura Vâlcea, ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, primarul comunei Cernişoara, Mihai Ionescu, a fost extrem de vehement şi de critic la adresa celor ce au gândit reorganizarea secţiilor de poliţie rurală. El susţine că localnicii din Cernişoara se plâng de faptul că trebuie să meargă la 40 de kilometri distanţă pentru a-şi lua buletinul sau pentru a depune o plângere, în acelaşi timp simţindu-se şi în nesiguranţă. „Aş vrea să-l întreb pe domnul chestor Muntean dacă Poliţia Rurală va rămâne pe viitor aşa cum este organizată acum. Pentru mine, ca primar, această reorganizare făcută anul trecut este o mare tâmpenie. Mi-au luat poliţiştii din localitate şi i-au dus la 40 de kilometri distanţă. Am o comună de 60 de kilometri pătraţi şi un singur poliţist care a rămas nu poate asigura liniştea şi ordinea publică în localitate şi nici mie nu îmi asigură liniştea. Vin oamenii în audienţă şi se plâng că trebuie să se ducă la 40 de kilometri pentru a-şi lua buletinul sau a depune o plângere. Este o tâmpenie! Cine a făcut asta, nu sunt decât oameni dăştia fără cap, care au făcut rele” – a spus primarul localităţii Cernişoara, Mihai Ionescu.

A fost un moment extrem de jenant pentru autorităţile vâlcene prezente, dar şi pentru chestorul Ioan Lucian Muntean, care a recunoscut că este unul dintre persoanele acelea „care nu au avut nimic în cap când au construit sistemul acesta”, el anul trecut fiind adjunctul generalului Poliţiei Române. Numai că, inspectorul-şef al IPJ Vâlcea a încercat să le explice primarilor nemulţumiţi că vor mai exista îmbunătăţiri pe parcurs, dezvăluindu-le că anul acesta, în sistemul Poliţiei Rurale din România, vor mai intra 2.500 de poliţişti. „Domnule primar, eu sunt dator să vă răspund la această întrebare din două puncte de vedere. Sunt una dintre persoanele, aşa cum le-aţi spus dvs., care nu au avut nimic în cap când au construit sistemul acesta şi îmi asum lucrul acesta. Pe de altă parte însă, România are instituţiile pe care şi le poate permite. Vă spun că am reorganizat sistemul de ordine şi siguranţă publică în mediul rural nu pentru că aşa a vrut cineva la nivelul Poliţiei Române, ci pentru că am constatat, pe măsură ce timpul a trecut, că am investit foarte mulţi poliţişti şi dotări în mediul rural şi nu s-a întâmplat nimic, nimic în bine. Nu am spus că sistemul de acum este perfect. Am încercat altceva, un sistem pe care se poate construi în continuare” – a spus chestorul Ioan Lucian Muntean.

Ultimul cuvânt i-a aparţinut tot primarului din Cernişoara, care a cerut ca localitatea sa se fie repartizată Poliţiei Orăşeneşti Horezu, pentru că este la o distanţă mult mai mică decât cea din Lăpuşata. În final, prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, le-a promis primarilor că va organiza o şedinţă special pentru a discuta problemele din mediul rural în ceea ce priveşte Poliţia.

CLAUDIA STANCIU