Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SCANDAL RELIGIOS LA PESCEANA

Înmormântările credincio șilor greco-catolici dau bătăi de cap mai marilor Arhiepiscopiei

CIRC. Conflictul religios din comuna vâlceană Pesceana, izbucnit în anul 2005, când preotul Ion Tudor a trecut de la religia ortodoxă la cea greco-catolică, este departe de a se stinge. Un nou episod din acest scandal s-a consumat duminică, 3 iulie a.c., când a avut loc înmormântarea unui credincios greco-catolic, Nicolae Spătaru. Certurile dintre ortodoc și și greco-catolici continuă, de data aceasta sursa neînțelegerilor fiind cimitirul din localitatea Predești. Pe de o parte, ortodoc și susțin că morții, indiferent de religie, pot fi îngropați în cimitirul lor, dar fără ca preotul Ion Tudor să participe la slujbă, în timp ce greco-catolicii susțin că au și ei dreptul să- și îngroape morții acolo și să- și aleagă preotul care să oficieze slujba de înmormântare.

Două înmormântări și un scandal

În dimineața zilei de duminică, 3 iulie a.c., în fața postului de poliție al comunei Pesceana un detașament de jandarmi și 7 ma șini de poliție au fost dislocate tocmai pentru a evita o nouă confruntare între ortodoc și și greco-catolici. Cum, în trecut, cele două tabere au sărit chiar la bătaie, autoritățile și-au luat măsuri de prevenire a evenimentelor. Încă de la primele ore, cele două tabere și-au dat întâlnire la poliție, fiecare dintre ele depunând plângeri penale, una împotriva alteia. Apoi, scandalul s-a mutat în fața bisericii ortodoxe, care are în administrare și cimitirul comunal. Nepoata celui decedat, de rit greco-catolic, umbla cu un dosar de acte pentru a-i convinge pe ortodoc și că instanțele le-au făcut dreptate și au voie să- și îngroape și ei morții în cimitirul ortodox.

De și autoritățile erau pregătite să intervină în cazul în care lucrurile degenerau, cele două înmormântări, cea ortodoxă și cea greco-catolică, s-au desfășurat fără incidente.

Amenințări cu revolta

Butoiul de pulbere pe care stă de câțiva ani satul Predești din comuna Pesceana era din nou pe punctul de a exploda, mai ales că enoria și celor două culte din comună nu au ajuns la un acord în ceea ce privește ritul în care trebuie să se facă înmormântările și pomenile celor trecuți în neființă. De aproape cinci ani, cele două parohii, cea ortodoxă și cea greco-catolică, se judecă pentru accesul preotului greco-catolic Victor Tudor în cimitirul din sat. Localnicii din Predești, care l-au urmat pe părintele Tudor, îi acuză pe reprezentanții bisericii ortodoxe că nu le permite să meargă cu preotul lor și să facă parastase la mormintele rudelor decedate cu ani înainte și îngropate după ritul ortodox, în timp ce reprezentanții bisericii ortodoxe i-au interzis preotului caterisit chiar și accesul în cimitir, pe motiv că acesta este cimitir ortodox și, conform actelor normative ale BOR, astfel de manifestări sunt interzise.

De departe, cea mai înverșunată susținătoare a preotului plecat de la ortodoc și la greco-catolici este nepoata decedatului, Nicolae Spătaru. Cu un debit verbal rar întâlnit, tânăra l-a combătut pe vicarul administrativ Emilian Groșenoiu, venit special de la Vâlcea. ” Și noi avem dreptul să ne înmormântăm morții aici. Ce dacă suntem greco-catolici? Protopopul de Drăgășani ne-a promis că vom găsi înțelegere. Aici, sunt îngropați și mo și și strămo și noștri. Nu ne puteți da afară din cimitir. Dacă nu ne permiteți să-l înmormântăm pe bunicul meu, peste 300 de oameni vor veni aici, peste dvs. să le dați socoteală. Nu mai avem de gând să tolerăm abuzurile dvs. „i-a strigat tânăra vicarului Groșenoiu.

” Un conflict întreținut artificial!” „Emilian Groșenoiu

De partea cealaltă, preotul Emilian Groșenoiu spune că, de fapt, la Pesceana nu este decât un conflict întreținut artificial de oameni politici și din administrație și că lucrurile în localitate au început să se liniștească. Cât privește scandalul iscat în jurul cimitirului, părintele Groșenoiu spune că responsabil este preotul Tudor, care nu vrea să înțeleagă că odată ce a trecut la greco-catolici nu mai are nicio legătură cu biserica ortodoxă, deci nici cu cimitirul, care se află în administrarea acesteia. ” Conform Regulamentului cimitirelor din 1948, încă în vigoare, un enoriaș care a trecut la alt cult religios își pierde dreptul la cultul respectiv, iar orice manifestare în incinta cimitirelor ortodoxe cu prilejul înmormântărilor decedaților neortodoc și este interzisă, fiind considerată prozelitism. Regulamentul BOR spune că în cimitirele ortodoxe putem să înhumăm și morți de alte culte, însă într-un loc separat, nu în mijlocul cimitirului, cum vrea familia defunctului. Cimitirul este în proprietatea publică privată a bisericii și ceea ce fac ei este un abuz. Rudele vor fi trase la răspundere, vom face plângere penală pentru profanare de morminte. Au scos din groapă osemintele unui creștin ortodox și au băgat un greco-catolic. Acum îi lăsăm să își îngroape mortul, nu vrem scandal, dar rudele vor răspunde” „susține Emilian Groșenoiu.

De și vicarul s-a ferit să dea nume de politicieni, oamenii din sat ne-au spus că zilele trecute l-au văzut pe senatorul PNL, Emilian Frâncu, cunoscut greco-catolic, de vorbă cu preotul Tudor. Oare Frâncu umblă cu fofârlica și încearcă să-i încaiere pe ortodoc și cu greco-catolici? O întrebare la care cu siguranță ne va răspunde senatorul în stilu-i caracteristic.

Cimitirul, o problemă fără rezolvare?

Situația cimitirului din Predești este astfel destul de ambiguă. În timp ce instanțele de judecată spun că acesta este loc public, atât reprezentantul bisericii ortodoxe din localitate, cât și autoritățile locale susțin că, de fapt, acesta este al bisericii ortodoxe. ” Nu înțelegem cine are interes să mențină aceste conflict. Din câte am înțeles, greco-catolicii au depus actele la Consiliul Județean, pentru eliberarea autorizației de construcție, atât pentru biserică, cât și pentru cimitir. Nu au primit autorizație pentru cimitir. Așadar, cineva are tot interesul să existe aceste animozități la Pesceana. Care era problema dacă greco-catolicii aveau cimitirul lor și nu mai deranjau liniștea ortodoc șilor cu cererile lor aberante?” „ne-a declarat preotul Emilian Groșenoiu.

Problema cu cimitirul este singura rămasă nerezolvată între cele două biserici din Pesceana. Inițial, preotul Victor Tudor a dorit să treacă și biserica la care a slujit vreme de câțiva ani în cadrul religiei greco-catolice, dar inițiativa sa a fost sortită eșecului. Preotul a făcut prin 2005 o cerere la Primăria din Pesceana, prin care solicita ” în calitate de prim-curatori ai Parohiei Române Unite cu Roma din localitatea Pesceana, județul Vâlcea” , pe baza unui tabel nominal locuitorii care aparțin Bisericii Române Unite cu Roma din localitatea Pesceana, înscrierea acestei parohii în Registrul Special pentru regimul cultelor în baza articolului 17 din Legea 177/1948″ . Solicitarea preotului greco-catolic a fost însă respinsă la vremea aceea de consilierii locali, pe motiv că mulți dintre cei 364 care au semnat pentru trecerea la greco-catolicism au susținut că nu vor renunța la religia strămoșească. În aceste condiții, preotul s-a văzut nevoit să construiască o nouă biserică, de data aceasta greco-catolică, pe o bucată de teren ce a fost donată de un enoriaș. În prezent biserica este terminată, iar slujbele greco-catolice se oficiază în acest spațiu.

Remember

Procesul în care 18 enoria și ai parohiei greco-catolice din Pesceana au chemat în judecată Parohia ortodoxă din sat și Episcopia Râmnicului a început în iunie 2007 și, după ce a fost pierdut la Judecătoria Drăgășani și apoi câștigat la Tribunalul Vâlcea, cele două tabere adverse au ajuns în fața instanței de la Curtea de Apel Pitești. La sfârșitul lunii februarie 2009, doi dintre cei trei judecători ai completului au fost de acord ca, în parte, decizia să-i fie favorabilă preotului greco-catolic, în sensul că i s-a dat permisiunea de a oficia servicii de înhumare și alte servicii religioase de rit catolic în cimitirul din curtea bisericii ortodoxe, dar numai pentru defuncții în acest rit. Ulterior, în data de 14 ianuarie 2010, instanța repară eroarea și decide: ” Îndreaptă din oficiu eroarea materială strecurată în dispozitivul și minuta deciziei, în sensul că la denumirea cultului și a ritului pârâților se va trece ” greco-catolic” în loc de ” catolic” cum din eroare s-a scris”.

Olivia Pîrvu-Cîrciu