Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Apa vie, minunea din laboratorul ICSI Râmnicu Vâlcea

DESCOPERIRE. Apa sărăcită în deuteriu sau numită popular „Apa vie” a fost inventată de cercetătorii de la Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea în urmă cu 13 ani și este un adevărat leac natural care poate salva vieți.

De și nu este medicament, câțiva doctori o folosesc în tratarea cancerului, pentru că nu este toxică și poate fi băută de oricine,  indiferent de vârstă.  „Produsul nostru este foarte căutat în lume pentru că face bine în tratamentul oncologic antiseptic și al  sistemul metabolic.  Te face să te simți mai proaspăt, mai plin de viață și te ferește de gripă. Noi, aici la instituție, o bem dimineața, mai exact facem cafeaua cu ea. E unică în lume, tocmai de aceea ținem la patentul  pe care l-am omologat și în Germania, Japonia, precum și în mai multe țări”, susține prof. univ. dr. Ioan Ștefănescu, directorul general al ICSI Rm. Vâlcea. Descoperirea apei sărăcită în deuteriu a adus cercetătorilor vâlceni cinci medalii de aur și trei de argint la saloanele de inventica de la Bruxelles, Geneva, Londra și Budapesta, iar prima comandă a venit din partea ungurilor care, la rândul lor, au încercat de mai multe ori să găsească formula miraculoasă a apei vii. „În urma brevetului au apărut și primele reacții internaționale. O parte din specialiști în fiziologie și biologie din Ungaria au arătat un interes deosebit față de această apă cerându-ne să o producem în cantități mai mari”, spune cu entuziasm prof.univ.dr. Ștefănescu.

Lichidul miraculos

Apa vie se obține folosind tehnici de separare-purificare izotopică a hidrogenului din apă în instalații speciale care au costat  peste un milion de euro. Pe scurt,  apa normală care vine  din conducă de alimentare a orașului Râmnicu Vâlcea și care are un conținut în deuteriu de 140-150 părți per milion  este transformată în  apa pură care are  numai  25  părți de deuteriu per milion. „Avem echipamente de interior care fac obiectul altui brevet de invenție și pe care nu-l voi cesiona niciodată, este echipamentul care face transferul izotopic între apa care coboară ca lichid și vaporul apei care urcă ca un gaz ascendent. Practic, acest  echipament de interior este secretul invenției”, mai spune directorul institutului.

Apa a fost descoperită în 1997, dar a început să fie valorificată abia  în 2008 când legislația românească a permis transferul  tehnologic către o firmă  privată a părții de producție și dezvoltare.  Anual, în fabrica de la Râmnicu Vâlcea se produc în jur de 200 de tone de apă și, până nu demult, aproape toată producția mergea la export. „Deocamdată nu ne putem permite o producție  mai mare de 200 de tone /an. Către partenerii din Ungaria, Germania și Japonia livram până anul acesta cea mai mare parte a apei, peste 60%, iar în România abia ajungea 20%. Treptat, a crescut și cererea românească și, astăzi, livrăm în țară mai mult de 60%. A fost nevoie de timp pentru a face produsul cunoscut, pentru ca populația să afle  despre calitățile acesteia”, susține Cristian Mladin.

Apa vie, numită Qlarivia, este îmbuteliată la  500 mililitri, cantitatea considerată de specialiști  ideală pentru consumul zilnic al unei persoane sănătoase. „Pentru cei care au diferite afecțiuni sau chiar și pentru cei care își permit,  apa vie sau apa sărăcită în deuteriu poate să înlocuiască apa obișnuită, nu are niciun fel de reacții adverse, din contră, aduce numai beneficii”, a conchis Ioan  Ștefănescu,

Apa vie este îmbuteliată la sticle produse în cadrul institutului, costă 15 lei și poate fi comandată on-line direct de la fabrică. Se mai găsește și în câteva farmacii și mall-uri  din țară ca apă de masă. Până la sfârșitul anului, fabrica de la Râmnicu Vâlcea își va mări capacitatea de producție până la 350 de tone.

ANDREI BACALU